Spring naar inhoud

Waar gaat het heen met de mode?

In de tentoonstelling The Future of Fashion is Now in Museum Boijmans Van Beuningen geven modeontwerpers en kunstenaars antwoord op die vraag. Hun antwoorden lopen uiteen van hergebruik tot duurzaamheid en van kleding die is uitgerust met sensoren tot, uiteraard, kleding uit de 3D-printer.

De meeste tentoongestelde werken – van kunstenaars en ontwerpers als Iris van Herpen, Victor en Rolf en de spannende Agata Oleksiak – zou je formeel kledingstukken kunnen noemen, maar ze dienen vooral als kritiek of reflectie op wat mode is en wat het zou kunnen zijn. Er wordt gedroomd van toekomstige werelden – al krijgen bezoekers vreemd genoeg de Vogue met korting mee, een bastion van het modesysteem waar veel van de kunstenaars zo hun vraagtekens bij plaatsen.

Het project 11"x17" van Elisa van Joolen, waar ik vorig jaar over schreef, is ook te zien, en de kunstverzamelaar Han Nefkens, die in mijn reeks over de toekomst van het verzamelen aan bod kwam, speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de tentoonstelling.

Meer over The Future of Fashion is Now op de site van het museum Dit gaat er schuil achter de dagelijkse kledingstrijd van de vrouw 11"x17": Knip, plak en verwonder Han Nefkens: De kunstverzamelaar die niets wil bezitten
Correspondent Zorg