De stroom nieuws die ons dagelijks overspoelt is groter dan ooit. Tweets, nieuwsblogs en video’s bereiken ons uit alle windstreken. Toch horen we uit Iran maar weinig nieuwe verhalen. Er is nog maar een handvol correspondenten overgebleven. En zelfs correspondenten met een accreditatie lopen het risico te worden opgepakt als ze de autoriteiten te veel voor de voeten lopen.

De jonge bevolking van het land is ondertussen hoogopgeleid en reist voortdurend heen en weer tussen Iran en het Westen. Waarom niet aan deze studenten, expats en immigranten vragen om hun verhalen op te nemen? Als video-selfies. Leg je verhaal vast en geef het door aan een ander die zelf een verhaal deelt en het doorgeeft aan een ander.

Behind the blue screen

De makers van het project Behind the Blue Screen ontwikkelden een app die de vertellers de vrijheid geeft om hun persoonlijke verhaal te doen door hun gezichten te bedekken. Daarvoor wordt dezelfde gezichtsherkenningstechnologie gebruikt die gewoonlijk wordt ingezet om onze vrijheid te beperken. Iraniërs in Nederland en Iran delen hun videoverhalen en geven ze door. Zo onstaat een ‘sneakernet’ van verhalenvertellers, die een brug bouwen tussen Iran en hier. Stories from Behind the Bluescreen.

De eerste aflevering van Behind the Blue Screen Journalistiek vanuit Iran is geen sinecure. De veiligheid van bronnen en journalisten is moeilijk te garanderen. Hoe krijg je de verhalen uit dit land dan toch verteld? Filmmaker Jaap van Heusden en ontwerper Ruben Pater ontwikkelden een methode waarmee hen dat gelukt is. Vandaag zijn de eerste resultaten van hun project te zien. Bekijk hier de aflevering

Op deze avond van De Correspondent zullen de geslaagdste videoverhalen worden vertoond. Verhalenverteller zal de avond inleiden. Regisseur Jaap van Heusden en ontwerper Ruben Pater zullen hun project toelichten.

Onder leiding van praten we over de spanning tussen berichtgeving en persoonlijke verhalen uit Iran met politicologe adjunct-hoofdredacteur van de Correspondent Karel Smouter, en Correspondentlezer Heidi Dorudi. De gasten worden uitgenodigd om ieder een eigen verhaal te delen en hun visie te geven op Iran anno 2014.

Locatie: Pakhuis de Zwijger, te Amsterdam

Tijdstip: De avond begint om 20 uur. Entree is gratis, maar .