Het basisinkomen: een idee waarvoor de tijd is gekomen?
Drie op de tien Nederlanders staat ‘spontaan’ positief tegenover het basisinkomen. Dat blijkt uit een peiling van TNS-Nipo. Toegegeven, wie de wereld wil veranderen, moet zich vooral niet te veel aantrekken van peilingen. Hoeveel Nederlanders waren immers voor het homohuwelijk in 1950?
Toch is het interessant om te weten hoeveel momentum een idee inmiddels heeft. Bedenk: ongeveer anderhalf jaar geleden was het basisinkomen (een idee dat teruggaat tot op de achttiende eeuw) nog bijna vergeten. Maar inmiddels verschijnen er aan de lopende band artikelen over.
Het D66-congres heeft een motie aangenomen voor een onderzoek naar het basisinkomen, verschillende gemeentes zijn al geïnteresseerd in een experiment, de directeur van het SCP (Kim Putters) denkt dat we moeten afstappen van de fixatie op volledige werkgelegenheid, minister Asscher speculeert over ‘nieuwe instrumenten’ die nodig zijn in een tijd van technologische werkloosheid en premier Rutte is - verrassing - nu al tegen.
Het basisinkomen: een idee waarvoor de tijd is gekomen? Nou, nee, antwoordt de gemiddelde Nederlander. Uit de peiling die TNS-Nipo vandaag publiceerde blijkt dat de helft van alle Nederlanders het niet ziet zitten. Onder de voorstanders bevinden zich met name SP’ers en D66’ers, wat mooi laat zien dat het basisinkomen dwars door de oude tegenstelling van links en rechts heengaat. Ik ben nu vooral benieuwd of het idee aandacht blijft krijgen en of een gemeente ergens in Nederland het lef heeft om te beginnen met een experiment. Zo ja, dan zou de volgende peiling weleens heel anders kunnen uitpakken.
Bekijk hier het persbericht van TNS-Nipo. Bestel hier mijn boek over het basisinkomen: ‘Gratis geld voor iedereen’.