Black Swan versus Dragon King

Dimitri Tokmetzis
Correspondent Surveillance & Technologie

Grote bijzondere gebeurtenissen zijn niet te voorspellen, heeft Nicholas Nassim Taleb met het boek Black Swan ons geleerd. Of zit hij ernaast?

Dat niemand de huidige financiële crisis heeft zien aankomen, mag gerust opmerkelijk heten. Er is geen sector ter wereld die zo volgepompt is met data als de financiële. Daarnaast zijn alle banken, hedgefunds, asset en investment managers volgehangen met risicomodellen.

Waarom zagen ze de crisis dan niet aankomen? Volgens het Amerikaanse enfant terrible Nicholas komt het doordat veel risico’s in hun aard onvoorspelbaar zijn. Als je altijd alleen maar witte zwanen hebt gezien, kun je je niet voorstellen dat er ook zwarte zwanen zijn. Toch zijn ze er wel degelijk (er zwemmen er een paar bij de kinderboederij waar ik altijd met mijn kinderen naartoe ga). Grote schokken zijn niet te voorspellen, dus ga lekker ontspannen met een goed boek en laat de ellende overwaaien.

Talebs ideeën mogen op een brede belangstelling rekenen. Toch heeft hij niet alleen fans. De Zwitserse Risk Economist Didier Sornette, meent dat Taleb in wezen een goede analyse maakt van het voorspellingsprobleem, maar een verkeerde conclusie trekt. Grote financiële schokken zijn volgens hem wel degelijk te voorspellen. Je hebt er alleen meer geavanceerde statistiek voor nodig. Er is geen sprake van een Black Swan, maar van een Dragon King; een wezen dat je kunt verslaan (tenminste in je fantasie).

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
TED Talk van Risk Economist Didier Sornette

Ik lees nu zijn werk voor een groot verhaal over grote schokken die niemand zag aankomen en die statistisch gezien niet hadden mogen gebeuren. Denk hierbij aan de Grote Recessie en aan de melt down in Fukushima. Ik ben nog niet overtuigd van zijn werk, maar het is wel prikkelend. In onderstaande TEDTalk legt hij uit wat hij bedoelt met zijn Dragon King.