Spring naar inhoud

De twintigste-eeuwse fotografiecollectie van het Rijksmuseum is eindelijk te bewonderen

Dit weekend opent de tentoonstelling Modern Times in de vernieuwde Philipsvleugel van het museum. Het is een overzichtstentoonstelling met ruim 400 werken uit de collectie van het Rijks – een primeur, en een zeer geslaagde bovendien.

Modern Times gaat over de ontwikkeling van fotografie in de twintigste eeuw en begint, toepasselijk genoeg, niet met het kunstige pictorialisme uit die tijd, maar met amateurfoto’s. De explosieve groei van amateurfotografie is bepalend geweest voor de loop van de fotografiegeschiedenis. Ze maakte van iedereen en fotograaf en promoveerde allerlei intieme, dagelijkse onderwerpen in één klap tot geschikt fotomateriaal.

Verder is er onder meer aandacht voor wetenschapsfotografie – de motion studies van Eadweard Muybridge bijvoorbeeld –, fotojournalistiek, en portretfotografie. De muur met Stephan Vanfleterens ‘Hollandse Koppen’ (1999-2000) is overweldigend in zijn schaal, detail en diversiteit. Gaat dat zien!

‘Modern Times’ loopt van 1 november 2014 tot en met 11 januari 2015 Lees ook: Zonder collectie ben je geen museum, mijn interview met Marcel Feil van Foam
Correspondent Zorg