De Open Galleries, Libraries, Archives and Museums beweging vindt dat publiek goed ook publiek toegankelijk moet zijn, en bepleit grootschalige digitalisering van het cultureel erfgoed.
Maar aan vierhonderd schilderijen die zo maar, hup, online worden gezet, zonder verhaal en zonder context, hebben de meeste mensen nog niet zo veel, zei Jasper Visser van Museum of the Future toen ik hem interviewde voor mijn reeks over verzamelingen. Iets met bomen en het bos, verzuipen in een zee van informatie, enzovoorts. Natuurlijk is het mooi als er zo veel mogelijk online beschikbaar is, maar voor rangschikking, keuze en presentatie valt ook wat te zeggen.
Ook Open Cultuur Data, een initiatief van Kennisland, Open State Foundation en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zet zich in voor ‘het openstellen van data uit de culturele sector.’ Dat doet het onder meer door de gedigitaliseerde collectiestukken van musea en andere erfgoedinstellingen op een overzichtelijke en publiek toegankelijke manier bijeen te brengen. Stel je een cloud voor met zoveel mogelijk gedigitaliseerd erfgoed, van inmiddels zo’n 22 instellingen – waaronder het TextielMuseum, het Tropenmuseum, Museum Rotterdam en het Rijksmuseum.
Wat je met zulke gedigitaliseerde schilderijen, beeldhouwwerken en sieraden zoal kan doen, werd vorig weekend gedemonstreerd tijdens de Amsterdamse Museumnacht. Daar werden de vijf winnende apps van de Open Cultuur Data App Challenge gepresenteerd – toepassingen die de stroom aan cultuurdata kanaliseren, inzetten in educatieve games, of een verhaal laten vertellen. Voorbeelden zijn De Blozende Ets (een soort Tinder voor kunstwerken waar je kan ontdekken van wat voor kunst je houdt) en Wiggle (een toepassing die je in staat stelt om tweedimensionale kunstwerken in 3D te zien). Museum Roof wil de ouderwetse speurtocht vervangen om kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met de museumwereld.
Wat de apps – in verschillende stadia van ontwikkeling – laten zien, is dat ‘open data’ vaak nog maar stap één is. Voor de meeste gebruikers wordt het pas tastbaar en leuk in de stappen daarna. En nuttig, misschien.


…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!