Het zal u niet zijn ontgaan: op De Correspondent besteden wij veel aandacht aan digitale privacy.

Steeds proberen wij inzichtelijk te maken hoe overheden en bedrijven omgaan met onze persoonlijke gegevens. Op welke manieren die data verzameld worden, wat ermee gebeurt en hoe zij worden gebruikt.

Door uit te pluizen wat er onder de motorkap van onze apparaten plaatsvindt, bedrijven aan de tand te voelen en experts aan het woord te laten, hebben we laten zien hoe digitale technologieën werken, databases gekoppeld worden en gegevens op straat belanden.

Aardig wat artikelen van het afgelopen jaar tonen aan dat we geen idee hebben we onbewust achterlaten. Of je nu een account hebt bij geregeld inlogt op een simpelweg bent of weleens gebruikmaakt van

Nee, erg opwekkend zijn die verhalen niet.

Wel belangrijk, vinden wij, en we zullen er dan ook mee doorgaan.

Maar zoveel aandacht besteden aan de duistere zijden van de digitale datawereld, kan ook verlammend werken.

We zullen apps en oplossingen recenseren, reportages schrijven over hackersbijeenkomsten en een podium bieden aan interessante ideeën en plannen

Maar overal ter wereld wordt met enthousiasme gewerkt aan oplossingen voor dit ingewikkelde en gelaagde probleem. Hackers en activisten komen samen om te broeden op nieuwe, veiligere technologieën; er bestaan politici en advocaten met kennis van zaken die strijden voor andere wetgeving; er zijn commerciële partijen die producten op de markt brengen die ons beter moeten beschermen; en er zijn denkers en intellectuelen die het debat over data en privacy naar een hoger plan willen tillen.

Zo nu en dan besteden we op De Correspondent aandacht aan deze meer opwekkende kant; dat gaan we vanaf nu structureler doen. Onder de titel ‘Hoe redden we het web’ zullen we de komende maanden verslag doen van een zoektocht naar een betere, andere en veiligere omgang met onze persoonlijke digitale data.

We zullen apps en oplossingen recenseren, reportages schrijven over hackersbijeenkomsten en een podium bieden aan interessante ideeën en plannen. Dit doen we vanuit een puur journalistieke invalshoek: kritisch, goed uitgezocht en niet vooringenomen. Dit doen we óók met het idee dat er geen eenduidige oplossingen bestaan.

U kunt van ons een uitgebreide zoektocht verwachten, waarin we stapsgewijs de verschillende kanten van het debat en de diverse oplossingen die daaruit voortkomen zullen onderzoeken en belichten.

Deze bevlogen professor helpt je doorgronden wat privacy is Helen Nissenbaum is niet alleen een invloedrijk denker over digitale ethiek en privacy; de filosofe bouwt ook samen met hackers technologieën die het digitale dataverzamelaars als Google lastig maken. Maurits Martijn sprak de bevlogen hoogleraar over het belang én de complexiteit van privacy in de 21ste eeuw. Lees het interview hier terug. Twaalf tips om je digitale ik te beveiligen Even terug organiseerde Maurits Martijn tijdens zijn Correspondentavond een cryptoparty in Amsterdam. Zoals beloofd aan iedereen die er niet bij kon zijn, hier een kort verslag en een uitgebreide lijst van tips en trucs om je digitale communicatie tegen de NSA en AIVD te wapenen. Lees het stuk hier terug. Hoe wapenen we ons tegen de machine die nooit vergeet? De Amerikaanse hoogleraar en activist Eben Moglen wil ons wakker schudden over de gevaren van de surveillancestaat. ‘Met de technologie van de NSA is het mogelijk om de menselijke vrijheid uit te roeien. Onze gedachten verdwijnen in een machine die nooit vergeet.’ Lees de update hier terug.