‘Thomas Piketty is niet een naam die veel belletjes doet rinkelen,’ schreef ik afgelopen maart nog. ‘Hij heeft nog niet zo veel boeken verkocht [...], maar volgens sommige wetenschappers hoort hij al thuis in het rijtje Adam Smith, Karl Marx en John Maynard Keynes.’
Acht maanden later klinkt dat zo gek niet meer. Inmiddels zijn er al 600.000 exemplaren van Piketty’s boek Kapitaal in de 21ste eeuw over de toonbank gegaan. Afgelopen week verscheen de Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Bezige Bij, die er 125.000 euro voor neerlegde.
Of het boek ook gelezen wordt? Dat is een andere vraag. Uit een luchtige analyse van The Wall Street Journal blijkt dat de meesten niet verder komen dan pagina 26. Maar hoe het ook zij: Piketty heeft de groeiende ongelijkheid definitief op de politieke agenda gezet. En 5 november stond hij, ‘de Justin Bieber van de economie’, in Paradiso in Amsterdam. Daar werd hij geïnterviewd door antropoloog en journalist Joris Luyendijk.
Je kunt de livestream hier bekijken.

Lees ondertussen ook:



Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!