Spring naar inhoud

Twitteraar moet beschadigende tweets verwijderen

De Amsterdamse rechtbank heeft twitteraar @robert_engel veroordeeld voor zijn aandeel in een online heksenjacht tegen Jelmer Siljee. De uitspraak is gisteren bekend gemaakt via een gerechtsdeurwaarder in Het Parool, omdat de advocaat en de woon- en verblijfplaats van @robert_engel niet bekend zijn bij de rechtbank.

De zaak, die vorige week woensdag diende, was aangespannen door Jelmer Siljee. Hij werd vorig jaar bij een online ruzie betrokken waar hij part noch deel aan had (hieronder vind je de link naar een reconstructie van deze zaak). @robert_engel plaatste beledigende tweets over Siljee en zijn familie, stuurde zijn foto rond en schreef een aantal blogposts over hem.

De rechter sommeert @robert_engel om alle tweets en artikelen over Siljee te verwijderen. Ook moet @robert_engel iedereen die zijn tweets en artikelen heeft verspreid (bijvoorbeeld via retweets) schriftelijk verzoeken deze weg te halen. In de toekomst mag @robert_engel niets meer over Siljee publiceren. Als @robert_engel zich niet aan deze voorwaarden houdt, moet hij een dwangsom van vijfduizend euro per overtreding betalen.

Siljee krijgt ook een vergoeding van 5000 euro voor geleden immateriële schade. Tevens moet @robert_engel de proceskosten betalen.

Lees hier: Dreigdwergen, haatsmurfen en de Roze Khmer: hoe Twitter een slagveld werd
Correspondent Surveillance & Technologie