Spring naar inhoud

Mark Landis is een kunstvervalser nieuwe stijl

De Amerikaan schonk schilderijen van onder meer Pablo Picasso en Paul Signac, maar ook van minder bekende kunstenaars, aan meer dan zestig musea. De schilderijen waren niet van echt te onderscheiden, maar het was Landis die ze had gemaakt. Hij deed zich voor als weldoener, als gulle gever; de musea, die in de Verenigde Staten nog meer dan in Nederland afhankelijk zijn van zulke filantropie, waren vooral blij. Pas toen een medewerker van het Oklahoma City Museum of Art onraad rook, kwam Landis’ bedrog aan het licht.

De documentaire Art and Craft, te zien op IDFA, vertelt het verhaal van de schizofrene Landis en diens ontmaskering – waarbij de mensen die achter hem aan zitten soms net zo gek lijken als hij zelf. De film laat zien dat authenticiteit, originaliteit, en bedrog relatieve begrippen zijn, zeker in de kunstwereld; en dat het verschil tussen een meestervervalser en een briljante perfomancekunstenaar soms minimaal is. Gaat dat zien! (Op 19, 22, 24, 27 en 28 november).

YouTube
Bekijk hier de trailer van Art and Craft
Meer informatie over Art and Craft en speeltijden tijdens IDFA Lees ook: Deze drie documentaires zoeken een antwoord op de vraag: waar is een museum eigenlijk voor?
Correspondent Zorg