De van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterprogramma’s van de National Security Agency (NSA) hebben laten zien dat de geheime dienst het ook gemunt heeft op de persoonlijke communicatie van internetgebruikers. Onze e-mails, onze zoekopdrachten, onze sociale netwerken: niets is veilig voor de lange arm van de Amerikaanse inlichtingsdienst. 

Gelukkig bestaan er technische oplossingen om jezelf online te wapenen tegen surveillance en het zo de NSA moeilijk te maken toegang te krijgen tot jouw digitale communicatie. In steden als Berlijn en New York worden steeds meer zogenoemde cryptoparties georganiseerd: avonden waarop hackers en beveiligingsexperts normale internetgebruikers begeleiden bij het installeren van encryptietechnologieën en anonimiteitssoftware. 

We krijgen veel vragen van lezers over wat zij kunnen doen om zichzelf digitaal te wapenen. Daarom organiseert De Correspondent samen met ongeveer vijftien Nederlandse hackers en digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom volgende week dinsdag een cryptoparty in Mediamatic, Amsterdam. 

De avond is voor iedereen toegankelijk: er is geen enkele voorkennis over ict of computers vereist.

Het programma begint om 20.00 uur, de deuren openen om 19.30 uur.

Een kaartje kost 10 euro voor niet-leden en 5 euro voor leden van De Correspondent.

De locatie is: Mediamatic Fabriek, VOC–kade 10, 1018 LG Amsterdam.

Je hoeft alleen je laptop mee te nemen waar je zelf software op kunt installeren. Als je een laptop van de zaak hebt, vraag dit dan even aan de systeembeheerder. Let op! Het is koud in de ruimte, zorg dus dat je een dikke trui aan hebt, lekkere geitenwollen sokken en een muts.

Koop een kaartje Wil je naar de cryptoparty komen? Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar de site van Mediamatic. Mediamatic.net