Hij is een van de bekendste tekenaars van Nederland. Wie hem van zijn vroegste werkt kent, kent hem waarschijnlijk van de strip , over de Tachtigjarige Oorlog (weleens de Asterix & Obelix van de Lage Landen genoemd). Of van , die andere strip die hij ook maakte met collega-tekenaar Peter de Wit. En wie vandaag de dag de krant leest, heeft ongetwijfeld zijn strip S1ngle weleens gezien.

S1ngle van Hanco Kolk en Peter de Wit

Ik heb het natuurlijk over Hanco Kolk (57).

Als één iemand zich hard heeft gemaakt voor de komst van Hanco dan is het wel hoofdontwerper Harald Dunnink - verantwoordelijk voor hoe deze site eruitziet.

De tekenaar, die Harald als zeventienjarige ontwerpstudent nog eens verlegen had aangesproken in de bus om hem te vertellen hoezeer hij zijn werk bewonderde, verschijnt hiermee voor het eerst op een digitaal podium. Want het beeldverhaal wordt nog maar amper goed een plek gegeven in de online wereld.

‘Hanco kan ook écht knappe vrouwen tekenen. Doe hem dat maar eens na.’
De graphic novel met Grunberg uit 2010

We zijn dan ook enorm trots dat Hanco vanaf vandaag te bewonderen is op De Correspondent, met in eerste instantie een serie strips over de ontstaansgeschiedenis van de grootste iconische figuren uit de westerse verhalencultuur (en daarna hopelijk met ander werk). Dat bleek technisch gezien nog niet zo gemakkelijk, maar de strip is nu op alle apparaten even goed leesbaar - van mobiel tot tablet tot desktop. Alle beeldverhalen worden ingekleurd door met wie Hanco eerder onder meer de vernieuwende serie Meccano creëerde.

Wat Hanco Kolk zo’n bijzondere tekenaar en verhalenverteller maakt, zou ik hier zelf kunnen uitleggen. Maar laat Harald het doen en je wordt - als je het nog niet was - gelijk fan: ‘Zijn sierlijke lijnvoering, vertelvormen die hij telkens opnieuw uitvindt, de manier waarop hij in een paar pennenstreken een hele wereld kan neerzetten, de expressie en gezichtsuitdrukkingen die hij zijn karakters geeft - het is absoluut van het hoogste niveau,’ aldus Harald. En ook niet onbelangrijk: ‘Hanco kan ook echt knappe vrouwen tekenen. Doe hem dat maar eens na,’ grapt hij.

Overigens past Hanco niet alleen qua stijl goed bij De Correspondent, ook inhoudelijk zijn er raakvlakken. Zo heeft hij al eens een boek van collega-correspondent verstript, en waagt hij zich nu aan de journalistiek door het binnenkort te verschijnen boek van Joris Luyendijk - over de financiële sector in Londen - in stripvorm

En wie goed kijkt naar de strips van Kolk, zal er ongetwijfeld ook iets van De Correspondent in herkennen. ‘Bijvoorbeeld het logo van De Correspondent,’ zegt Harald, ‘daarin zie je hopelijk iets van diezelfde sierlijkheid terug. Hanco schrijft alle teksten in zijn strips trouwens zelf - dat is geen lettertype, zoals sommigen denken.’

Maar genoeg tekst nu. Het oog wil ook wat.

Hier vind je de eerste strip van Hanco:

Batman is 200 jaar oud en komt uit Frankrijk Wat hebben Donald Duck, Assepoester, het monster van Frankenstein en Batman gemeen? Het zijn allemaal iconische figuren uit de westerse verhalengeschiedenis. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? En hoe zijn ze in de loop van de geschiedenis veranderd? Striptekenaar Hanco Kolk dook de geschiedenisboeken in en presenteert vandaag in getekende vorm: Batman. Bekijk hier het eerste beeldverhaal van Hanco Kolk