De Belgische collaboratiearchieven zijn gesloten voor burgers. Een groep historici heeft nu een plan om dat te verhelpen: stel wetenschappers aan als tussenpersoon.
Eerder deze maand schreef ik in Dossier Staatsgeheimen over het collaboratieverleden van België. In tegenstelling tot Nederland houdt België zijn archieven daarover gesloten voor burgers. De reden: het College van Procureurs-generaal, beheerder van de archieven, vreest voor een ‘verstoring van de openbare orde’ en het oplaaien van ‘bepaalde passies.’
Een groep historici en archivarissen onder leiding van Rudi Doorslaer (directeur van CegeSoma, het Belgische kenniscentrum voor de twee wereldoorlogen) wil daar verandering in brengen.
In een interview met de Belgische website Apache.be vertelt Doorslaer vandaag een crowdfunding te willen beginnen om de archieven beter toegankelijk te maken. Het idee achter de actie: stel, tegen betaling, een aantal historici aan om als ‘intermediair’ op te treden tussen de collaboratiedossiers en burgers. Wetenschappers en historici krijgen namelijk wél onbeperkt toegang tot de archieven. Zij zouden op aanvraag archieven voor burgers in kunnen kijken en nabestaanden informatie uit de dossiers kunnen geven.
Het klinkt wat omslachtig, maar volgens Doorslaer is het ‘een stap in de goede richting.’ Er gebeurt al ‘heel lang heel weinig,’ en dit zou volgens hem een ‘belangrijke tussenstap’ kunnen worden. Het hele interview lees je op Apache.be.
Eerder in Dossier Staatsgeheimen:
Dossier Staatsgeheimen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, en kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost
tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk
voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we
gefinancierd door onze leden en zijn we volledig
advertentievrij en onafhankelijk. We maken
diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in
hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er
gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote
behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die
verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht
op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen
wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen.
Word ook lid!
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerloo
Als straatarts ziet Michelle van Tongerloo dagelijks hoe ingewikkeld helpen is geworden. In haar boek Komt een land bij de dokter laat ze zien hoe het beter kan.