Spring naar inhoud

Even over de magie van computers en software

Een paar weken geleden publiceerde Wired een veelgelezen artikel over de mensen die ervoor zorgen dat onze timelines vrij blijven van al te veel porno en geweld: de ‘content moderators’ wier fulltime baan het is afbeeldingen en teksten te beoordelen op aanstootgevendheid. Je zou denken dat daar een algoritme voor is, maar het blijkt mensenwerk – verborgen, onbekend en slechtbetaald mensenwerk.

Hetzelfde geldt voor de mensen die ’s nachts al die duizenden boeken digitaliseren voor Google Books. Slechtbetaalde arbeiders zijn het, vrouwen doorgaans, die de boeken op de scanners leggen en één voor één de bladzijdes omslaan.

In The Ladies Vanish, een prikkelend essay over deze en andere verborgen arbeid, reflecteert Shwan Wen op de vele slechtbetaalde, nauwelijks erkende mensenhanden die ervoor zorgen dat onze computers, apps en software ons zo clean, smooth en frictieloos mogelijk voorkomen.

It’s like magic, schrijft Wen, but it’s not magic. The magic is founded on grossly underpaid, casualized labor… The actual magic trick is making the worker disappear.

Lees ‘The Ladies Vanish’ op The New Inquiry Lees ook: ‘The Laborers Who Keep Dick Pics and Beheadings Out of Your Facebook Feed’, op Wired
Correspondent Zorg