Spring naar inhoud

De huizen staan nog maar net, of ze worden alweer platgeblazen

Het is net een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok, of er trekt alweer een nieuwe tyfoon over het land. Hagupit - lokaal bekend als Ruby - trok dit weekend over vrijwel exact hetzelfde gebied als Haiyan vorig jaar deed.

Hagupit was iets minder sterk dan Haiyan, maar in een gebied waar 4 miljoen mensen het afgelopen jaar hun huis moesten herbouwen, was de angst enorm. Een inwoner van Tacloban, vorig jaar de zwaarst getroffen stad, stuurt me dit weekend opgelucht het nieuwsbericht door dat de tyfoon in kracht aan het afnemen is.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Waar de evacuatie vorig jaar nogal mager was, werden nu meer dan een miljoen mensen geëvacueerd. In Tacloban zijn geen doden gevallen. Het totale dodental staat nu op 21 (versus meer dan 6.000 vorig jaar).

‘Vissers hebben hun boten op het land getrokken en de motors naar binnen gehaald’, schrijft een inwoner van het dorpje Sulangan me. ‘Dat deden ze vorig jaar niet. Iedereen heeft nu een voorraad eten en water in huis gehaald.’

Toch heeft ook Hagupit weer veel vernield. En zo begint de grote wederopbouw weer van voren af aan.

Lees hier mijn artikel over Tacloban terug, een jaar na de tyfoon Hoe bouw je huizen voor vier miljoen dakloze Filipijnen? Hoe hebben de inwoners van Tacloban het afgelopen jaar ervaren?
Correspondent Globalisering