Het Lemelson Center for the Study of Invention & Innovation van de Smithsonian Institution in Washington heeft een symposium georganiseerd waarvan de line-up zich laat lezen als een who-is-who van de surveillance studies. Technologiehistorici, mediadenkers en juristen van formaat buigen zich vandaag over de opkomst van de surveillancesamenleving en de betekenis daarvan voor ons dagelijks leven.
Het symposium, via een webcast live te volgen, ziet er veelbelovend uit. Zo is er een debat over hoe surveillancetechnieken in musea en andere culturele instellingen gebruikt (kunnen) worden om het gedrag van bezoekers te analyseren (en te sturen), en belicht de vooraanstaande surveillance professor David Lyon de technologische en culturele aspecten van de evolutie van de in-de-gaten-houdt-maatschappij. Communicatieprofessor Josh Lauer blikt terug op het privacy- en surveillancedebat dat aan het eind van de negentiende eeuw ontstond door de opkomst van ‘nieuwe media’ als de fotocamera en de telefoon. Daniel Solove, hoogleraar aan de Law School van George Washington University, legt uit waarom surveillance er ook toe doet als je ‘niets te verbergen’ hebt, en er is een panel-discussie over de rol van bedrijven en commercie in het ontstaan van de surveillancemaatschappij.
Het belooft, kortom, een boeiende dag te worden voor wie niet alleen in de politieke en juridische dimensies van privacy en surveillance geïnteresseerd is, maar ook in de technologische en culturele kanten ervan. Dat diezelfde surveillance technieken die ons soms zo beangstigen – camera’s, het web – het mogelijk maken om het hele symposium van waar ook ter wereld te volgen, nemen we dan maar op de koop toe.
Inventing the Surveillance Society: Programma Bekijk hier het hele programma van het surveillance-symposium. Inventing the Surveillance Society: Live Webcast Vanaf kwart over tien ‘s-ochtends lokale tijd (kwart over vier ‘s-middags in Nederland) wordt het symposium hier gestreamd.…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!