Hij knippert, licht op, trilt, maakt geluid. De smartphone doet er alles aan om onze aandacht te trekken. Het apparaat vraagt je om terug te komen, geeft je beloningen in de vorm van berichtjes en gamepunten, maakt je aan het lachen en laat je niet in de steek – tenzij de batterij leeg is. van de Nederlanders heeft een smartphone en dat aantal blijft stijgen.

Het probleem met een apparaat waar je zo veel mee kunt: wat er op je telefoon gebeurt is soms interessanter dan wat zich daarbuiten afspeelt. De trigger om even een blik op je scherm te werpen is groot, ook in gezelschap. Na het eten eventjes op WhatsApp, samen in de trein toch liever dat spelletje spelen dan een gesprek voeren, tijdens lange vergaderingen de telefoon schuin onder de tafel houden, er is toch niemand die het merkt. Of niet begrijpt.

Slaaptekort

In september lanceerde de overheid de campagne ‘ ’, inclusief app, om fietsers te ontmoedigen om hun smartphone in het verkeer te gebruiken. Afgelopen maand kwam de waarschuwing naar buiten dat het blauwe licht van het scherm zorgt voor een ; dat ene spelletje in bed kan zomaar tot 03.00 uur ’s nachts leuk blijven.

De smartphone heeft impact op ons dagelijks leven. Maar in hoeverre is dat een probleem? Bestaat er zoiets als smartphoneverslaving? En zo ja: is dat erg? Voor De Correspondent zoek ik dat uit. En daar heb ik jullie hulp bij nodig. Ik zoek lezers die het interessant vinden om een kritische blik te werpen op het smartphonegedrag van zichzelf en van anderen.

Deel jouw kennis

Hoe vaak pak jij per dag je telefoon erbij? Gebruik je het apparaat vooral voor werkmail, check je Facebook, zit je voornamelijk op WhatsApp, lees je alles van De Correspondent of speel je tot diep in de nacht Candy Crush? Zou je willen minderen? Moet er een smartphone-etiquette komen? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden. Of je nu gek bent op je smartphone of je het apparaat (bijna) nooit gebruikt. Je reactie is welkom.

Help mee commerciele trackers in kaart te brengen Eerder deze week deed Dimitri Tokmetzis ook een oproep voor een ander onderzoek: Trackography is een initiatief om als internetgebruikers samen in kaart te brengen welke trackers precies actief zijn. Lees zijn notitie hier terug