Veiligheid, verzekeraars en vooruitgang: deze drie thema’s willen we verder onderzoeken
Het is inmiddels geen nieuws meer: bijdragen van lezers zijn van groot belang voor onze journalistiek. Niet alleen na publicatie, maar tijdens het hele journalistieke proces. Vandaag laten we zien welke drie grotere projecten we in de planning hebben. Tips en vragen zijn meer dan welkom.
We publiceerden begin dit jaar elf individuele goede voornemens. We vertelden welke verbeteringen aan het platform je tegemoet kunt zien. En we vertelden hoe we ons het komende jaar willen blijven ontwikkelen als sociale onderneming.
Interessante kijkjes in de keuken van De Correspondent als organisatie. Maar hoe zit het met de inhoud, vroegen sommige leden zich af. Welke nieuwe projecten zitten eraan te komen? Naast alle lopende projecten van de correspondenten die jullie inmiddels vertrouwd zullen zijn, wil ik hier alvast drie grotere projecten uitlichten die we het komende jaar zullen starten, met bij elk project een concrete vraag aan jullie om over mee te denken. (En met als kleine disclaimer: dit zijn plannen, geen beloftes. Want zoals bij elk journalistiek project kunnen er beren op de weg verschijnen, die we nu nog niet voorzien.)
Zie het als een verkenning van onze journalistieke horizon. Op deze drie grote vragen willen we het komende jaar graag, samen met jullie, antwoorden zoeken en vinden.
1: Wat voor politie hebben we nodig in Nederland?
Een van de meest besproken stukken van de laatste maanden was Bart de Konings artikel over de ophelderingscijfers van de Nederlandse politie. In een notendop: die zijn verbijsterend laag, zeker als ze je afzet tegen bijvoorbeeld buurland Duitsland. Het artikel sloot af met een vraag: wat voor verwachtingen mag je eigenlijk hebben van de politie? Vanuit deze vraag zijn we - met de auteur - verder gaan denken.
Waar bestaat de veiligheid, die ons door politici beloofd wordt, eigenlijk uit? Welke idealen gaan daarachter schuil - en hoe realistisch zijn die eigenlijk? En vervolgens: wat voor politie hebben we nodig? In een serie artikelen hopen we op deze - en andere - vragen antwoorden te vinden. Over de zin en onzin van blauw op straat, over de relatie tussen tussen beleid en veiligheid en over de vraag: welke lessen kunnen wij trekken uit het buitenland?
Aan jullie de vraag: welke ervaringen hebben jullie met de Nederlandse politie? En kennen jullie interessante initiatieven die de veiligheid hebben bevorderd?
2: Waarom hebben we eigenlijk zorgverzekeraars?
In de laatste weken van het jaar is er geen ontkomen aan: advertenties van zorgverzekeraars op zoek naar een klantenbestand dat - als het even kan - nooit ziek is. In ruil voor weinig claims bieden ze lagere tarieven aan. Zorg- en economiejournalist Sander Heijne zocht al eerder voor ons uit hoe de verzekeraars precies te werk gaan en gaf enkele tips aan twijfelende consumenten.
Ook dit artikel bracht een levendige discussie op gang. Enkele leden stelden zelfs de fundamentele vraag: waarom hebben we eigenlijk verzekeraars nodig? Kan de financiering van onze zorgkosten niet via - bijvoorbeeld - de belastingdienst, die via het steeds verder uitdijende toeslagenstelsel trouwens toch al een groot deel van de rekening betaalt?
Dit soort fundamentele vragen, daar houden we van. Dat wat een vanzelfsprekend en voor eeuwig vaststaand gegeven lijkt, bevragen. Dat lijkt zeker bij zorgverzekeraars geen overbodige luxe, nu de maatschappelijke discussie op gang komt over de invloed die ze hebben op het werk van zorgprofessionals, zoals ook een recente gastbijdrage van psycholoog Masja Schakenbos treffend liet zien. Of zoals een Correspondent-lezer opmerkte: hoe verhoudt die invloed van verzekeraars zich eigenlijk tot de eed van Hippocrates die alle artsen afleggen?
Aan jullie de vraag: welke deelonderwerpen over dit thema zouden jullie het liefst uitgediept zien?
3: Welke innovaties gaan de wereld veranderen?
Het was nogal een knuppel in het hoenderhok, het spraakmakende artikel van gastcorrespondent Pepijn Vloemans over gentech die de landbouw duurzamer zou maken. De journalist beschreef in het artikel hoe hij van een criticaster transformeerde in iemand die nieuwe technologische innovaties op hun sociaal potentieel beoordeelt. Hij wil zijn zoektocht vervolgen met een tweede stuk over genetische manipulatie en daarna onder andere de toekomst van vlees, kernenergie, windenergie en transport verkennen.
Aan jullie de vraag: wat zijn inspirerende innovaties en initiatieven die Pepijn in ieder geval niet mag missen tijdens zijn zoektocht?
Vragen, tips en andere bijdragen kunnen naar tip@decorrespondent.nl en worden vervolgens doorgestuurd naar de journalist die met het thema aan de slag gaat. Hieronder zijn tips natuurlijk ook van harte welkom.