LAATSTE UPDATE, 8 jan. 17.44 uur. Het dodental van de aanslag is volgens schattingen van Amnesty International opgelopen tot tweeduizend. Daarmee is het, na nine eleven, in de recente geschiedenis wereldwijd. Onder de slachtoffers zijn Daarmee komt deze liveblog tot een eind. Dank voor het volgen.

BREKEND: RUTTE NIET BIJ HERDENKINGUPDATE. 7 jan. 21.04 uur. Premier Mark Rutte zal morgen niet aanwezig bij de herdenking voor de slachtoffers van de aanslag. Hij zal daar dan niet spreken over de universele waarde van vrijheid. Er is overigens ook geen herdenking.

DRUKTE OP DE DAMUPDATE. 6 jan. 15.47 uur. Op de Dam in Amsterdam begint het al vroeg vol te lopen met mensen die hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslag betuigen.

Foto: Amaury Miller/Hollandse Hoogte

CORRECTIE, 6. jan. 15.49 uur. Mensen op de Dam geen betogers, maar bezoekers Bijenkorf. #elkeavondkoopavond

WAT WETEN WE TOT NU TOE?UPDATE, 6 jan. 12.11 uur. Wat weten we tot nu toe over de aanslag en de motieven van de daders? Niet veel. Er is daar ook bijna geen journalist te vinden. Te gevaarlijk. Te ver weg. Te arm ook. Wordt vervolgd. Of niet.

INTERNATIONALE REACTIESUPDATE, 5 jan. 17.01 uur. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft telefonisch zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslag. Van Angela Merkel, François Hollande, David Cameron, Mark Rutte en de paus is nog niets vernomen.

CORRECTIE, 5 jan. 17.02 uur. Telefoongesprek Kerry was in december.

NEDERLAND STAAT STIL BIJ AANSLAGUPDATE, 5 jan. 16.33 uur. In heel Nederland is stilgestaan bij de tragische gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Onder andere op de A4 richting Amsterdam en de A2, bij knooppunt Breukelen, werd meer dan een uur stilgestaan.

Foto: Robin Utrecht/ANP

CORRECTIE, 5 jan. 17.47 uur.Protestmars blijkt aan matrixborden.

TRENDING: #nousnesommespasnigeriaUPDATE, 5 jan. 14.48 uur. De aanslag is door alle media-aandacht inmiddels trending topic geworden. Op sociale media wordt wereldwijd gerouwd om de honderden slachtoffers, waarvan waarschijnlijk de meeste moslim, onder de hashtag #nousnesommespasnigeria.

VOORPAGINA’S OCHTENDKRANTENUPDATE, 5 jan. 07.15 uur. In de media is zeer uiteenlopend gereageerd op de enorme terreuraanslag. Opvallend is de grote diversiteit qua insteek: bij De Telegraaf vooral aandacht voor de gesneuvelde strooiwagen, de Volkskrant zoomt in op een hulplijn voor ouders van de daders. De Correspondent ging verder voorbij de waan van de dag dan ooit met over de toekomst van musea.

ONTZETTING TWITTERUPDATE, 3 jan. 11.48 uur. De eerste reacties na de aanslag komen inmiddels binnen. Op Twitter heerst ontzetting.

LIVE: TERREURAANSLAG HEEL VER WEG EIST HEEL VEEL DODEN

BREKEND, 3 jan. 2015, 10.22 uur. In de Nigeriaanse stad Baga is door de islamistische terreurorganisatie Volgens de eerste berichten zijn er honderden doden te betreuren. De straten liggen bezaaid met lijken, Nog eens 35.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. (Wordt vervolgd.)

Foto: Sia Kambou/ANP