Als je documenten, foto’s en filmpjes buiten je computer wilt bewaren, ben je meestal op clouddiensten als Dropbox, Google Drive en iCloud aangewezen. Deze diensten zijn zeer gebruiksvriendelijk, ook in het delen van bestanden, maar zorgen er ook voor dat je minder controle over je gegevens hebt. Dropbox valt onder de Amerikaanse Google scant alle documenten om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.

Met ownCloud, dat ik kun je die controle weer terugkrijgen door simpelweg zélf een clouddienst op te zetten. In de reacties en op Twitter stelden lezers een aantal andere alternatieven voor. In deze update zet ik er een paar op een rij. Ik heb de meeste diensten niet uitgeprobeerd en doe dus geen aanbeveling.

Wie heeft de sleutels?

Een van de grootste bezwaren van externe opslag is dat je je documenten aan partijen toevertrouwt die daardoor ook in je data kunnen neuzen. Dit probleem is simpel op te lossen door al je materiaal te versleutelen en zelf de sleutel te houden. Dit geeft je naast controle ook een grote verantwoordelijkheid: als je de sleutel kwijtraakt, ben je ook je data kwijt want er is niemand die de encryptie ongedaan kan maken.

Een aantal lezers noemde als een goed alternatief voor Dropbox. MEGA is een Nieuw-Zeelands bedrijf en noemt zich expliciet Alles is end-to-end versleuteld: zelfs de techneuten van MEGA kunnen jouw data niet ontsleutelen.

Een andere aanbieder is het Ook dat slaat alles standaard versleuteld op. Daarnaast, zo pocht het bedrijf, staan de servers op Europese bodem, daarmee suggererend dat ze buiten het bereik van de Amerikaanse autoriteiten zijn.

Een interessant initiatief, één om in de gaten te houden, Dit platform is nog heel nieuw en er is nog geen definitieve versie uit van de software. Houd dus in het achterhoofd dat Peerio nog experimenteel is. Met Peerio kun je je documenten versleuteld opslaan en uitwisselen en je kunt elkaar beveiligd

Het Duitse probeert twee werelden te verenigen: de zeer goed werkende clouddiensten van Dropbox en Google met de mogelijkheid om je documenten tóch te versleutelen. Boxcryptor biedt (deels gratis) software aan die in combinatie met enkele populaire clouddiensten werkt. Ik gebruik ’t nu ongeveer een week en het werkt heel soepel.

Decentraal synchroniseren

Als je bestanden van a naar b wilt krijgen en ze tussen je verschillende apparaten wilt synchroniseren, doe je dat nu meestal via een centrale server, zoals die van Dropbox of Google. Het nadeel is dat die centrale server relatief kwetsbaar is voor cyberaanvallen of meeluisterende veiligheidsdiensten. Een van de oplossingen is om je informatie over heel veel verschillende computers te verspreiden en – als dat nodig is – weer bij elkaar te brengen.

Een boeiend concept is Dat biedt cloudopslag aan verspreid over tientallen, zo niet honderden computers. Storj.io combineert twee decentrale technologieën: block chains (een van de concepten achter de virtuele valuta Bitcoins) en peer-to-peer file sharing (bekend van het downloaden van films via bijvoorbeeld The Pirate Bay). Deze twee technieken zullen we in latere afleveringen van Red ’t Web nog beschrijven. In onderstaand filmpje legt Storj.io uit hoe het werkt.

Vimeo
Het uitlegfilmpje van Storj.io

Het is eigenlijk vrij logisch dat BitTorrent ook een synchronisatieprogramma heeft ontwikkeld: Dit bedrijf, groot geworden in technologie voor peer-to-peernetwerken, heeft al een uitgebreide infrastructuur en ervaring in het decentraal versturen van informatie. Concurrent doet hetzelfde.

Toen ik dit overzicht zag, besefte ik pas goed dat we eigenlijk ook maar gewoontedieren zijn. Met vrij weinig moeite is het heel goed mogelijk om je data beter te beschermen. Hopelijk zal van dit groeiende aanbod ook druk uitgaan naar de grote clouddiensten om hun klanten wat meer zeggenschap te geven.

Houd de Amerikanen uit je data met je eigen cloud Onze documenten, foto’s en video’s bewaren we niet alleen op onze computers, maar ook in de cloud. Maar je hoeft deze persoonlijke bezittingen niet toe te vertrouwen aan bedrijven als Dropbox en Google. Vandaag in Red ’t Web: zet je eigen cloudservice op. Lees verder Vergeet Skype of WhatsApp, met Off-the-Record kun je echt veilig chatten. Met het softwareprotocol Off-the-Record (OTR) kun je iets doen wat met Skype of WhatsApp niet kan: echt veilig chatten. Douwe Schmidt beschrijft in deze afleveringen van Red ’t Web zijn ervaringen met OTR. Lees verder Met dit programma word je weer baas over je eigen smartphone Het eerste deel van de serie Red ’t Web gaat over een alternatief besturingssysteem voor Android: CyanogenMod. Lees verder Wie het internet wil redden, kan niet om deze voorwaarden heen We schrijven regelmatig over privacy en surveillance. Dit zijn niet altijd de meest opwekkende verhalen. Daarom begonnen we onlangs een zoektocht naar oplossingen: hoe redden we het web? Vandaag zet gastcorrespondent Douwe Schmidt de voorwaarden op een rij waaraan een oplossing moet voldoen. Lees verder