Schrijfwedstrijd: het (on)heil van Europese familieuitbreiding
Het is een grote fout het te hebben over de ‘uitbreiding’ van de Europese Unie, de ‘hervereniging’ van Europa is een veel beter woord. Aldus het hoofdpersonage uit de toneeltekst Hôtel Europe van de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy.
Dergelijke romantische gevoelens over het in onze armen sluiten van onze Europese broeders roept het groeien van de Europese Unie tegenwoordig bij weinigen op. Slechts een op de drie inwoners van de huidige EU vindt het een goed idee nog nieuwe landen tot de familie toe te laten. Op toetreding van landen als Albanië en Servië zitten weinigen te wachten.
Toch is uitbreiding een wondermiddel. Mogen we de voorlichtingsteksten van de Europese Commissie geloven, tenminste. Daarin is te lezen dat Europese familieuitbreiding in het voordeel is van zowel de huidige lidstaten als de landen die toetreden, en dat Europa er democratischer, vrijer, veiliger, welvarender en stabieler van wordt.
Hoe denk jij hierover? De schrijfwedstrijd ‘Zo gelijk, zo verschillend, zo Europees’ biedt je - als je tussen 18 en 25 jaar oud bent - de kans jouw visie op het (on)heil van de uitbreiding van de Europese Unie aan het papier toe te vertrouwen.
Een onafhankelijke jury (waar ook ondergetekende in zit) zal de voor het middaguur van 27 februari 2015 ingezonden verhalen beoordelen. De Correspondent publiceert het prijswinnende stuk en de winnaar mag eind mei op een driedaagse trip naar Brussel.
Hier vind je meer informatie over de Europese schrijfwedstrijd En hier vind je mijn bespreking van het toneelstuk Hôtel Europe