Bijna een jaar lang reisde ik met fotograaf Pieter van den Boogert de wereld over om antwoord te geven op de vraag: hoe werkt noodhulp? Voor de liefhebber, hier het hele project op een rij.
Bijna een jaar geleden begonnen fotograaf Pieter van den Boogert en ik aan een project met de simpele vraag: hoe werkt noodhulp?
Inmiddels hebben we in zo’n dertig artikelen een inkijkje proberen te geven in de sector die slachtoffers van (natuur)geweld probeert te helpen.
We hebben noodhulp benaderd als een machine, met radertjes die overal ter wereld draaien. Op het moment dat een ramp plaatsvindt draait de machine op volle toeren, maar ook in rustigere tijden sputtert de apparatuur ter voorbereiding van een nieuwe ramp, of in de nasleep van een oude.
Mocht je een dagje de tijd hebben om onze serie bij te lezen, ik heb de artikelen hier voor je op een rij gezet.
De organisatie
Bij een grote ramp werken er duizenden verschillende hulporganisaties in het rampgebied. Wat zijn dat voor organisaties? En wie coördineert en controleert hen?
De voorbereiding
In veel gebieden is het niet de vraag of er een ramp komt, maar wanneer. Hoe bereid je je daarop voor? Hoe worden rampen ‘voorspeld,’ hoe worden goederen strategisch ingekocht en opgeslagen, en hoe train je voor de ramp?
De nasleep
Wanneer is een ramp voorbij? En hoe trekken de hulptroepen zich dan terug? Lukt het lokale overheden de gaten die de hulptroepen laten vallen te vullen?
De toekomst
Nu we weten hoe slachtoffers van rampen geholpen worden, kunnen we kijken hoe het beter kan. Met technische innovaties bijvoorbeeld, of door het systeem fundamenteel te veranderen.
Hoe gaat het in Nederland?
Tot nu toe hebben we vooral gekeken naar internationale organisaties. Maar ook in Nederland wordt geld ingezameld voor rampen. Hoe wordt dat verdeeld? En wat doet Nederland nog meer voor slachtoffers?
Hoe gingen we te werk?
Tien maanden, negen landen, één journalistiek project. Hoe hebben we dat gedaan?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost
tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk
voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we
gefinancierd door onze leden en zijn we volledig
advertentievrij en onafhankelijk. We maken
diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in
hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er
gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote
behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die
verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht
op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen
wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen.
Word ook lid!
Armoede uitgelegd aan mensen met geld
Theatertour Tim 'S Jongers
In theaters door het hele land laat Tim ‘S Jongers zien: armoede bestrijden kan pas als de mensen met geld anders leren kijken.