Wat wil je weten over de grootste organisatie waar we niets van weten?
Elke dag maken de Verenigde Naties nieuws of reageren ze op het nieuws. Maar zelden is de organisatie zelf onderwerp van journalistiek onderzoek. Wij vonden het tijd daar verandering in te brengen. En kunnen jullie nieuwsgierigheid en expertise daar goed bij gebruiken.
Noem één organisatie die vrijwel elke dag het nieuws haalt. Niet alleen nu, maar al tientallen jaren. Eén organisatie die tegelijkertijd vredesbesprekingen voert in Libië, waterputten slaat in Birma en de zwartepietdiscussie in Nederland aanzwengelt. Eén organisatie die oorlogsmisdadigers berecht, vluchtelingenkampen bouwt en eeuwenoude tempels beschermt.
We hebben het natuurlijk over de Verenigde Naties. 193 landen, drie idealen: wereldwijde vrede, ontwikkeling en mensenrechten.
Die idealen, waarmee de organisatie op 24 oktober 1945 werd opgericht, zijn – dat behoeft nauwelijks een betoog – nog steeds actueel. Oorlog, honger en slavernij zijn de wereld nog niet uit. Maar de wereld is sinds 1945 wel veranderd. Veranderen de VN genoeg om relevant te blijven?
Dit jaar worden de VN 70 jaar oud. Een uitgelezen moment voor ons – correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen – om de organisatie eens onder de loep te nemen. Wat werkt, wat niet en is er ruimte voor verandering?
Dat we spreken over de VN als één organisatie is natuurlijk een tikkeltje misleidend. Want de VN zijn niet alleen 193 landen, maar ook nog eens tientallen raden, vergaderingen, commissies, agentschappen, comités, werkgroepen, panels, instituten, projectgroepen, centra, tribunalen, programma’s, missies, fondsen, fora en organen. Alleen het VN Secretariaat telt al 44.000 werknemers, er lopen maar liefst 120.000 blauwhelmen rond en de VN Veiligheidsraad nam vorige week haar 2198ste resolutie aan. Kijk alleen al naar de websites van verschillende VN-organen, en je ziet hoe versnipperd de organisatie is: van een VN-huisstijl is geen sprake.
Waar hebben we het dan over, als we praten over de Verenigde Naties? En is het wel mogelijk met één club de belangen van de hele wereld te dienen? En als de hele wereld vertegenwoordigd is, wie is er dan nog over om de VN te controleren?
Het zijn grote vragen, dus waar beginnen we met zo’n project? Het antwoord is natuurlijk: bij jullie. Wat zouden jullie willen weten over de VN? Welke aspecten van internationale samenwerking zijn wat jullie betreft onderbelicht en verdienen extra aandacht? Welke boeken, documentaires, evenementen of personen mogen we niet missen?
Maar ook: welke ervaringen met de VN deden jullie op? Door er te werken, stage te lopen of door met een van de vele afdelingen van de VN samen te werken? We willen weten hoe de VN als werkgever, partner, nieuwsbron, rapportenfabriek en geldkraan onze wereld vormen.