Online Mike blijkt in het echt Mhissy te zijn Alleenstaande tienermoeder Jasmine is verliefd op Mike. Ze leerde hem een paar jaar geleden kennen via Facebook, sindsdien chatten ze dagelijks. Nu vindt Jasmine het tijd om Mike in het echt te ontmoeten, zodat zij, haar zoon en haar grote liefde eindelijk het gezin kunnen vormen waar ze al die jaren online over hebben gepraat. Ze schakelt Nev en Max in, twee filmmakers die namens MTV de waarheid zoeken achter online liefdesrelaties. Mike blijkt Mhissy te zijn, een meisje waar Jasmine al jaren ruzie mee heeft, omdat ze ooit het bed deelden met dezelfde jongen. Dit prachtige artikel in Vrij Nederland maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk: liefde maakt blind. (Vera Mulder) De natuurlijke vijand van elke liefdesrelatie (2.300 woorden) De grootste uitvindingen sinds het wiel Welke uitvinding heeft het moderne leven het meest vormgegeven? Leg die vraag voor aan een aantal prominente wetenschappers en denkers en je krijgt geheid een interessante lijst. Journalist James Fallows past deze even simpele als doeltreffende methode toe in het artikel ‘The 50 greatest breakthroughs since the wheel’ in The Atlantic Monthly. Totaal niet origineel, maar wel leuk. Uiteraard staat de drukpers ertussen, maar ook meer verrassende keuzen als de spijker en het cement zijn in de lijst opgenomen. (Maurits Martijn) The 50 Greatest Breakthroughs Since the Wheel (4.300 woorden)

 

Het laatste interview met Thomas Blondeau Afgelopen zaterdagnacht overleed onverwachts op 35-jarige leeftijd de Vlaamse schrijver Thomas Blondeau. Juist die dag stond hij op voorpagina van de weekendbijlage van nrc.next. In een krachtig interview met Floor Rusman over zijn laatste roman Het West-Vlaams Versierhandboek sprak hij onder andere over zijn angsten: "Ik geloof heilig in het adagium: doe elke dag iets waar je bang voor bent. Het kan gaan om kleine dingen: toch die persoon aanspreken die er gevaarlijk uitziet en wiens muziek te hard staat. Je moet leren leven met je angsten. We zitten allemaal in een cel, maar we kunnen hem aangenaam aankleden." Ook interessant voor hen die wil schrijven: "Al die schrijfscholen mogen morgen de fik in gaan." (Ernst-Jan Pfauth) Je moet leren leven met je angsten (1.850 woorden)


 

Bijzondere verhalen over kanker Het Amerikaanse radioprogramma Radiolab besteedt deze week aandacht aan beroemde tumoren. Dat klinkt griezelig, maar levert een prachtige uitzending op over kanker en hoe fascinerend deze ziekte is. Over hoe kanker het leven in sommige gevallen kan verrijken bijvoorbeeld. En over een zeer bijzondere kankercasus: het verhaal van Henrietta Lacks, wiens bijzondere kankercellen de wetenschap enorm vooruit hebben geholpen. De uitzending is grotendeels een herhaling, aangevuld met recent materiaal, maar is het uurtje luisteren meer dan waard. (Dimitri Tokmetzis) Famous Tumors (Podcast, 67 minuten)


 

Zelfs The Economist zegt het nu ook: gratis geld helpt! Gratis geld geven aan arme mensen, zoals ik vorige week bepleitte, vindt ook het toonaangevende blad The Economist helemaal niet zo’n gek idee. Jarenlang dachten we dat ontwikkelingshulp strak gecontroleerd moest worden. Overheden en goede doelen zetten grote bureaucratieën op om de bouw van ziekenhuizen, wegen en scholen te overzien. Maar sinds een jaar of tien is een nieuw idee in zwang geraakt: het geld gewoon overmaken. Dat is niet alleen goedkoper, het blijkt ook dat de armen er goed gebruik van maken. The Economist geeft een interessante analyse van het verschil tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke ‘gratis-geld-programma’s’. Een aanrader. (Rutger Bregman) Pennies from heaven (2.000 woorden)