Google of Occupy: wie bezet het internet?
Wat is er terechtgekomen van het internet, ooit de plek van anarchisten, nerds en de voorstanders van alles onbeperkt delen? We zien het vandaag in twee films: MVP1, over Occupy op internet, en in Workers Leaving The Googleplex, over Google als update van Brave New World.
Vandaag de eerste bijdrage van correspondenten Eline Jongsma en Kel O’Neill, een Nederlands-Amerikaans film- en kunstenaarsduo. Jongsma en O’Neill doen verslag van ontwikkelingen in de digitale wereld. Ze gaan in hun eerste productie underground en tonen ons een digitale tak van wat de Occupy-beweging was.
In hun korte film laten ze zien hoe in New York wordt gebouwd aan beveiligde netwerken, onafhankelijk van het internet en van grote bedrijven als Microsoft en Google die de internetdroom van weleer hebben geïncorporeerd.
Jongsma en O’Neill noemen bijdragen, die ze voor De Correspondent hebben gemaakt, MVP’s - Minimum Viable Products. Een MVP is een term voor een prototype waarmee getest wordt om te zien of een bepaald idee ontwikkeld kan worden. Een MVP hoeft niet perfect te zijn – het doel is aan te tonen dat er iets nieuws mogelijk is. En dat is precies waar het ook de digitale Occupybeweging om gaat.
Workers leaving the Googleplex
Als extra context bij deze MVP vraag ik aandacht voor een tweede korte film, in 2011 gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Andrew Norman Wilson. Wilson werd via een tussenbedrijf ingehuurd door Google. Hij dacht na werktijd op het parkeerterrein wel een gesprekje te kunnen aanknopen met een medewerker, die een andere kleur badge droeg dan hijzelf.
Wat volgt is een verbijsterende update van Brave New World, in het decor van de digitale wereld.
De combinatie van deze twee films geeft een mooi beeld van enerzijds een niets ontziende wereld van big business en anderzijds van een generatie die met digitale middelen opnieuw wil beginnen.