Hierover wil ik schrijven als correspondent Actuele Beeldende Kunst

Marian Cousijn
Correspondent Beeldende kunst
Illustratie: Cléa Dieudonné

Als correspondent Actuele Beeldende Kunst ga ik schrijven over bijzondere kunst die ik tegenkom. Een kunstwerk zal dan misschien nooit breaking news zijn, kunst kan ons wel helpen vat te krijgen op de actualiteit. Of om die juist even te vergeten.

Moderne en hedendaagse kunst is soms behoorlijk ondoorgrondelijk. Maar hoe intimiderend sommige kunstwerken ook kunnen zijn, nieuwsgierigheid wint het bij mij altijd. Wanneer ik interessante kunst ontdek en met mensen spreek die er meer vanaf weten, voelt dat als een groot voorrecht. Dat voorrecht wil ik graag met lezers van De Correspondent delen door kunstwerken op een zo onbevangen en helder mogelijke manier te bespreken.

Zo ik vorig jaar over een klein gaatje in de muur waar drie mieren omheen kropen. Aanvankelijk kon ik er niets mee, maar nadat ik de rest van de tentoonstelling had gezien en de conservator had gesproken, vond ik het een fantastisch werk.

Hoe meer ik over een kunstwerk te weten kom, hoe meer ik het kan waarderen. Ook wanneer liefde op het eerste gezicht uitblijft, ik na lang kijken nog steeds geen schoonheid kan ontdekken, of ondanks grondig onderzoek eigenlijk nog altijd geen flauw idee heb waar het over gaat. Achter ieder werk schuilt wel een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen.

Toch is kunst lang niet altijd nuttig. Tot op zekere hoogte moet je kunnen accepteren dat het verwarrend kan zijn. Maar het is niet nodig om je door ‘moeilijke’ kunst te laten intimideren.

Eén kunstwerk per maand

Vanuit die gedachte zal ik iedere maand een kunstwerk bespreken, op dezelfde manier zoals ik eerder deed : door het werk zelf als uitgangpunt te nemen en dan stapsgewijs, door middel van onderzoek en gesprekken met experts, verder de diepte in te gaan. Ik zal zoveel mogelijk kunstwerken uitkiezen die in Nederland tentoongesteld worden, zodat je ze in het echt kan gaan zien. Ook vind ik het belangrijk om kunstenaars van zo divers mogelijke achtergronden te bespreken.

De kunstenaars die ik het interessantst vind, hebben gemeen dat ze ver over de grenzen van de kunstwereld heenkijken

Daarnaast ben ik van plan om specifieke onderwerpen verder uit te diepen, waarbij het me interessant lijkt om samen te werken met andere correspondenten. De kunstenaars wier werk ik het interessantst vind, hebben immers gemeen dat ze ver over de grenzen van de kunstwereld heen kijken. Zo kan een Correspondent Ontwikkeling mij waarschijnlijk meer leren over het werk van dan andersom.

Ik hoop dankzij mensen uit andere vakgebieden nieuwe inzichten op te doen, uiteenlopende perspectieven te kunnen delen en aan te tonen dat kunst ook buiten musea en galeries relevant is.

Wat vinden jullie de moeite waard?

Ten slotte wil ik de mogelijkheden van dit medium onderzoeken. Zo leent een website zich veel beter dan papier om onderzoek te doen naar de wereld van online kunst, die je direct van achter je laptop kan ervaren. Maar ik wil ook met kunstenaars experimenteren met minder voor de hand liggende ideeën.

Van jullie zou ik graag willen horen of er kunst is die ontzettend de moeite waard is, of juist heel stom of onbegrijpelijk: het lijkt me een uitdaging om daar meer over te weten te komen. Daarnaast ben ik benieuwd naar al jullie persoonlijke perspectieven en zie ik uit naar discussies die kunst hopelijk losmaakt.

Ik ben me ervan bewust dat een kunstwerk nooit breaking news is. Toch is kunst van extreem groot belang: stel je maar eens een wereld zonder voor. Kunstenaars bieden ons een onmisbare blik, van kritisch en ontregelend tot wonderlijk poëtisch. Mijn doel is om zo veel mogelijk ontroerende, bizarre, geestverruimende, briljante, vreemde en beeldschone kunstwerken te ontdekken en te delen met de lezers van De Correspondent.

Lees de andere delen uit Cousijns kunstserie: