Gezamenlijk Russisch gas inkopen? Niet als het aan Nederland ligt
Premier Mark Rutte zal vanavond en morgen tijdens de Europese top gaan dwarsliggen bij het voorstel voor het gezamenlijk inkopen van Russisch gas. Nederland wil voorkomen dat de Europese Commissie zich gaat bemoeien met de gascontracten die Gazprom sluit met de verschillende Europese landen. Dat hebben diplomaten laten weten aan Het Financieele Dagblad.
Hierdoor frustreert Nederland de wens, die vooral leeft in Oost-Europa, om een einde te maken aan het verdeel-en-heersspel van Gazprom. Nu betalen Oost-Europese landen meer voor Russisch gas dan de landen in West-Europa. Daar kan een einde aan komen wanneer de EU als één blok onderhandelingen voert met Gazprom.
Maar daar zit Nederland dus niet op te wachten. Begin deze maand liet minister van Economische Zaken Henk Kamp in Brussel al weten dat Nederland meer heil ziet in marktwerking. ‘Brood en benzine hoef je ook niet gezamenlijk in te kopen, want voor die producten heb je een goed werkende markt. Die moet je ook voor energie hebben. Dat moet je dus niet gezamenlijk inkopen en verdelen.’
Deze opmerking verbaast ons niks, vlak na de vliegramp in Oekraïne schreven wij al dat Nederland dwarsligt op dit onderwerp. Vooral het privaat-publieke bedrijf GasTerra moet niks van deze voorstellen weten: zij verdienen geld aan de verschillende gascontracten aan de ons omringende landen. Maar Nederland vreest ook dat de toekomst van de gassector op het spel staat. Zo probeert ons land via de gasrotondestrategie uit te groeien tot knooppunt van onder meer Russisch gas. Allemaal mogelijk door (ondoorzichtige) bilaterale gasdeals met Gazprom, vandaar dat Den Haag dan ook niet zit te wachten op bemoeizuchtige Brusselse ambtenaren.
Lees hier het stuk terug