Het beste uit andere media

Hoe de FBI zelf een terroristisch complot opzette - The Intercept Met luide trom verkondigde de FBI onlangs een terroristisch complot te hebben opgerold. De veiligheidsdienst had de Bosnisch-Amerikaanse Sami Osmakac opgepakt, toen die op weg was om een bom tot ontploffing te brengen in een café. Osmakac kreeg een lange gevangenisstraf. Pas later lekte uit hoe het "complot" echt tot stand was gekomen. De FBI had er werkelijk alles aan gedaan om Osmakac tot zijn daad te bewegen. In deze uitstekende reconstructie van The Intercept wordt duidelijk hoe de war on terror is ontspoord, want de zaak-Osmakac is zeker niet de enige. (Dimitri Tokmetzis) How the FBI Created a Terrorist (leestijd 20 minuten) De deugden van het negatief beleggen - New Yorker Beleggers steken hun geld vrijwel altijd in aandelen van bedrijven waarvan ze verwachten dat ze meer waard worden. Maar je kunt het ook andersom doen: beleggen omdat je denkt dat een bedrijf minder waard wordt, of hoort te zijn. Dat heet ‘short gaan.’ Er kleven nadelen aan shorten - met name dat het loont om negatieve geruchten te verspreiden over een bedrijf. Maar dat geldt ook voor ‘long gaan’ - door hoeraverhalen over bullshitbedrijven ontstaan bubbels. James Surowiecki prijst het werk van de short sellers. Als onderzoeksjournalisten, zo ziet hij ze, sporen ze misstanden op. Lucratief voor hen, want bij slecht nieuws over een bedrijf zakt de koers van het aandeel. Maar ook goed voor de economie als geheel, want dan is zo’n bedrijf de investering niet waard. (Michiel de Hoog) In Praise of Short Sellers (leestijd 5 minuten) Hoe abortus van een recht een plicht lijkt te worden - NRC Handelsblad Het is wat mij betreft een van de boeiendste paradoxen van onze tijd: Downpatiënten worden doodgeknuffeld met allerlei televisieformats, maar de lobby om 100 procent sluitende prenatale screenings in te voeren wordt steeds luider. Voorstanders pleiten er onomwonden voor een leven met Down te voorkomen. In NRC Handelsblad kwam deze week een moeder met twee Downkinderen aan het woord. In een pregnant opiniestuk legt ze uit dat ze ‘geen broedmachine voor een perfect nageslacht’ wil zijn. Een knuppel in het hoenderhok, die het verdient gehoord te worden. (Karel Smouter) Downscreening is eugenetisch examen voor het ongeboren kind (leestijd 5 minuten) De serie The Americans zou eigenlijk The Belgians moeten heten - MO Ik ben een groot liefhebber van The Americans. In deze serie is een ogenschijnlijk perfect, typisch Amerikaans echtpaar, in werkelijkheid een extreem goed getraind Russisch spionnenkoppel. Als keurig gezinnetje in een buitenwijk van Washington, vormen zij de perfecte dekmantel voor de Russische inlichtingendienst KGB ten tijde van de Koude Oorlog.
Deze week onthulde het Belgische MO dat Hollywood dichterbij is dan we denken: in de Brusselse wijk Elsene woonde jarenlang precies zo’n koppel. Russische spionnen vermomd als Belgisch echtpaar. Een lekker verhaal, opgetekend door een van de beste onderzoeksjournalisten van België, Kristof Clerix. (Maurits Martijn)
België zit Russisch spionnenkoppel op de hielen (leestijd 12 minuten)
Alex Honnold, mafkees zonder touw (The New York Times) Ik wil nog weleens voor mijn plezier een muur van een metertje of vijf opklimmen, om vervolgens op een dikke mat neer te ploffen. Een plezierig en relatief risicoloos tijdverdrijf. Alex Honnold zoekt het hogerop. Zonder touwen beklimt hij El Capitan — een muur van 900 meter, vooral bekend als bureaubladachtergrond op elke verse Mac. The New York Times profileerde de beste man in dit kek opgemaakte artikel. Zelfs als een enorme muur opklimmen je geen bal interesseert - kijk tenminste de plaatjes. Misselijkmakend. (Jesse Frederik) The Heart-Stopping Climbs of Alex Honnold (leestijd 30 minuten

Het beste van De Correspondent

Dit houdt onze huisartsen ’s nachts uit hun slaap Huisartsen lossen nu voor 3,5 procent van het Nederlandse zorgbudget 94 procent van alle zorgvragen op. Toch manen verzekeraars hen tot nog meer efficiëntie. Ze bereiken precies het tegenovergestelde: meer rompslomp, meer kosten en minder tijd voor de patiënt. Afgelopen week kwamen de huisartsen dan ook in opstand. Twee van hen vertellen waar het hen om te doen is. Lees hier het artikel van Sander Heijne De gestage opmars van de Partij van de Principes Ondanks de hoon die haar vaak ten deel valt, is de Partij voor de Dieren een van de weinige politieke partijen in Nederland die de afgelopen jaren bijna constant is gegroeid. Ze heeft inmiddels zelfs vijftien internationale zusterparijen. Waar staat de partij precies voor? En wat verklaart haar gestage opmars? Lees hier het artikel van Jelmer Mommers Ode aan de meest verdrukte aller emoties: jaloezie Wekelijks zing ik de lof van een boek, een film, een landschap, of enig ander voortbrengsel. Journalistiek moet naast kritisch ook weer lyrisch durven zijn. Vandaag: leve de jaloezie!
Lees hier het artikel van David van Reybrouck
Waarom je beter geluk dan rendement kunt meten Wetenschappers en politici interesseren zich steeds meer voor het verzamelen en analyseren van geluksdata. Maar hoe meet je geluk? En wat kun je ermee? Gastcorrespondent Sanne Blauw laat zien hoe geluk langzaam maar zeker omarmd wordt als parameter voor het welzijn van een land. Lees hier het artikel van Sanne Blauw Gaat Virtual Reality ons betere mensen maken? Virtual Reality belooft meer dan alleen spectaculair entertainment. Hoopvolle journalisten zien er een empathiemachine in; wetenschappers nieuwe therapieën en onderzoeksmogelijkheden. Ik sprak met een aantal mensen dat de serieuze toepassingen (en beperkingen) van VR verkent. Lees hier het artikel van Nina Polak