De Italiaanse econome Mariana Mazzucato is een van de interessantste denkers van dit moment. In haar baanbrekende boek The Enterpreneurial State (2013) laat ze zien dat de overheid achter de grootste technologische doorbraken van de afgelopen honderd jaar zit. Met name Silicon Valley begon als een subsidieparadijs - zo is ieder stukje fundamentele technologie in de iPhone ontwikkeld door onderzoekers die op de loonlijst van de staat stonden.

Een paar weken geleden schreef ik over Mazzucato en het Nederlandse chipmachinebedrijf ASML als treffend voorbeeld van haar stelling. Van het Planbureau voor de Leefomgeving hoorde ik vervolgens dat Mazzucato naar Nederland zou komen voor een lezing over de ‘Green Enterpreneurial State.’ Klimaatverandering is immers een van de grootste uitdagingen van de eenentwintigste eeuw - en juist hier lijkt de noodzaak van een ondernemende overheid het grootst.

Je kunt de lezing van Mazzucato hier live bekijken.

YouTube
Bekijk hier vanaf 15 uur de lezing.

Wanneer? Vrijdag, 27 maart, vanaf 15.00 uur.

Maak kennis met de grootste uitvinder aller tijden Ze heeft de meeste patenten op haar naam. Bijna alle grote innovaties van de afgelopen eeuw komen bij haar vandaan. Alleen: ze krijgt nooit de erkenning die ze verdient. Tijd om daar iets aan te doen. Lees mijn artikel over Mazzucato hier terug