Spring naar inhoud

Belastingdienst stopt met opvragen parkeergegevens

Dat zegt algemeen directeur Hans Blokpoel vandaag op De Correspondent. ‘Dit was voor mij persoonlijk ook over de grens,’ zegt Hans Blokpoel.

Eind 2013 werd bekend dat de fiscus in bulk gegevens over gebruikers had opgevraagd bij ten minste drie bedrijven waar automobilisten per telefoon voor hun parkeerplaats kunnen betalen. Het ging over data over heel 2012, van alle gebruikers. Hierdoor wist de fiscus wanneer, waar en hoe lang zij geparkeerd hadden. De Belastingdienst wilde zo controleren of leaseautorijders zich wel aan de toegestane privékilometers hielden, maar kon de gegevens ook voor andere doelen gebruiken.

Dit sleepnet werd bekend toen een van die bedrijven, SMSParking, een rechtszaak tegen de fiscus aanspande. De rechter gaf het bedrijf in eerste instantie gelijk, het opvragen van de parkeergegevens botste met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De fiscus ging in hoger beroep, won uiteindelijk de zaak en kon de gegevens blijven gebruiken en opvragen.

Maar nu is De Belastingdienst dus gestopt met het opvragen van parkeergegevens en heeft het alle opgevraagde data vernietigd, zegt algemeen directeur Hans Blokpoel, die de opvraag ‘niet proportioneel’ noemt.

Een individuele belastinginspecteur had die gegevens opgevraagd zonder dat de dienstleiding daarvan wist. Dit is overigens toegestaan; belastinginspecteurs hebben verregaande bevoegdheden.

De fiscus besloot te stoppen met de parkeergegevens nádat die gegevens niet van nut bleken te zijn. ‘Wij hebben gekeken wat deze gegevens nu aan extra informatie opleverden. Als dan de conclusie is dat het eigenlijk niet heel veel oplevert, dan is het niet proportioneel en vind ik dus dat de dienst een natuurlijke terughoudenheid moet hebben.’

Het hele interview met algemeen directeur Hans Blokpoel NRC over de rechtszaak die SMSParking aanspande tegen de fiscus En lees hier een eerder uitgebreid stuk over de datahonger van De Belastingdienst
Correspondent Beter internet