Vimeo

De Iraaks-Koerdische filmmaker trok afgelopen februari en maart door Koerdistan. In Syrië verbleef hij in de grensstad Kobani, waar al maanden hevig gevochten wordt door Koerdische strijders tegen de bezetters van Islamitische Staat. Die laatste groepering viel de stad oktober vorig jaar aan, waarna de meeste burgers op de vlucht sloegen.

De stad leek te vallen toen de Koerdische strijders zonder munitie kwamen te zitten en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan weigerde de Koerden militair te helpen. Amerikaanse bommenwerpers voerden minstens acht aanvallen uit. De stad werd vervolgens door de Koerden straat na straat heroverd.

Selfie van filmmaker Reber Dosky in Kobani voor een op IS buitgemaakte tank.

Wie Kobani nu ziet, denkt aan Dresden in 1945 of Grozny in 2000. De puinhopen zijn onafzienbaar. In die puinhopen trof Reber de hoofdpersoon van de korte film die hij voor De Correspondent maakte: Haron, sluipschutter van beroep.

Wie Kobani nu ziet, denkt aan Dresden in 1945 of Grozny in 2000. De puinhopen zijn onafzienbaar

Het verhaal van Haron is buitengewoon. Hij is een Koerdische vrijheidsstrijder die naar Kobani toekwam om te helpen de verschrikkingen van IS een halt toe te roepen. Haron spreekt over zijn vakmanschap, zijn dromen en zijn nachtmerries.

Het is vanzelfsprekend een heftige film, gezien de locatie en het onderwerp, maar Reber Dosky is erin geslaagd zijn film menselijk te maken. Haron gaat naar de kapper en de film beantwoordt de vragen die de kapper aan zijn bijzondere klant stelt, vragen waarop Haron zelf in de kapsalon geen antwoord geeft. Zo komen we in het hoofd van Haron en zijn we getuige van zijn hoogstpersoonlijke strijd tegen IS.

Reber Dosky is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Hij heeft naar eigen zeggen ‘zijn hart verpand aan Kobani’ en is voor deze film bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Zo gebruikte hij een dronecamera om de kapotgeschoten stad van boven te laten zien. Toen hij de film - met gevaar voor eigen leven - gedraaid had, ging Dosky terug naar huis met zijn materiaal. Maar de schijven met het materiaal overleefden de terugtocht niet. En dus ging hij nog eens, om zijn film opnieuw te schieten. Een filmmaker die tweemaal zijn leven in de waagschaal stelde voor een uniek verhaal.

Vanaf deze heuvel zie je de Koerden IS bestrijden De strijd tegen IS komt voor de Koerden samen in Kobani. Daar houden de slechtbewapende Syrische Koerden stand tegen IS, wachtend op de hulp van hun Iraakse buren, terwijl de wereld vanaf een Turkse heuvel toekijkt. Ik bezocht deze ‘hill of shame’, samen met mijn vaste oorlogsfotograaf Andreas Stahl. Lees hier de reportage terug Zo bestrijd je IS Wetenschapper en journalist Graeme Wood reisde de hele wereld over om een antwoord te krijgen op de vraag: wat is Islamitische Staat? In dit verhaal zoekt hij uit hoe je IS kunt bestrijden. Lees het verhaal hier terug De strijd tegen extremisme begint met die voor mensenrechten, stelt deze ex-jihadist Dertien jaar lang ronselde Maajid Nawaz (36) islamitische jongeren voor de stichting van een wereldwijd kalifaat. Nu staat hij aan het hoofd van een denktank tegen extremisme. Zijn belangrijkste les: geef boze jonge moslims een geloofwaardig alternatief, door zelf consequent de mensenrechten na te leven. Ook in Guantánamo Bay. Een interview door gastcorrespondent Robin de Wever. Lees hier het interview terug Wat IS is volgens IS Er worden veel verklaringen gegeven voor de gruwelijkheden waaraan IS zich schuldig maakt. Maar hoe rechtvaardigt de groepering zichzelf? Religiejournalist Robin de Wever onderzocht op basis van welke teksten en verhalen de beweging zich aan de wereld presenteert. Opmerkelijk: IS is daarbij regelmatig in tegenspraak met zichzelf. Waarschuwing: in dit stuk worden schokkende beelden getoond. Lees het verhaal hier terug