Vandaag is de nationale inzamelingsactie van Giro555 voor Nepal

Vanmiddag stond de teller op meer dan 4 miljoen euro. Dat bedrag zal nog flink toenemen met de grote televisie-avond die voor vandaag gepland staat. En dat is goed nieuws: de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal kunnen alle hulp gebruiken.

Maar komt ons geld wel goed terecht? De stelling in het radioprogramma Stand.nl op NPO Radio1 was vanochtend: ‘We kunnen erop vertrouwen dat het geld voor Nepal goed wordt besteed.’ Drie kwart van de stemmers was het oneens met de stelling. Scepsis overheerst.

Volgens mij is het in deze discussie belangrijk om het onderscheid te maken tussen hoe het Giro555-geld besteed wordt en hoe het verdeeld wordt. De besteding in Nepal gebeurt door elk van de elf aangesloten hulporganisaties afzonderlijk. Om lid te worden van Giro555, moeten ze aan zeer strenge eisen voldoen. Ieder van de organisaties is dus in staat het geld goed te besteden.

Maar hoe het gedoneerde geld tussen de elf organisaties verdeeld wordt, is nog voor verbetering vatbaar. Dat gebeurt namelijk altijd met dezelfde verdeelsleutel. Of een organisatie meer ervaring heeft in Nepal dan een ander, betekent niet dat die organisatie meer geld krijgt. Vorig jaar adviseerde een onafhankelijke commissie Giro555 dan ook om de verdeling van het geld aan te passen. Dat is echter nog niet gebeurd.

Als je dus vanavond voor de tv zit te kijken naar de inzamelingsactie, kan het geen kwaad een paar stukken terug te lezen, die ik tijdens de vorige Giro555-actie (voor de slachtoffers van ebola) schreef.

Lees hier mijn artikel over de problemen bij de organisatie achter Giro555 Lees hier een explainer over hoe Giro555 werkt Lees hier mijn afweging of ik voor ebola wel of geen geld moest doneren op Giro555