Vimeo

In oktober kapseisden kort na elkaar twee boten voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa. ‘Migrantenboten’ heetten ze in de berichtgeving. Dat wil zeggen: ze zaten bomvol vluchtelingen, migranten, gelukszoekers. Mensen uit Noord-Afrika, Palestina en Syrië die Fort Europa probeerden te bereiken. In de eerste helft van 2013 deden ruim 8.400 mensen de poging, meestal nadat ze al hun geld waren kwijtgeraakt aan mensensmokkelaars.

Bij de eerste ramp, op 3 oktober, verdronken driehonderd opvarenden. Een week later eiste een volgende schipbreuk nog eens vijftig slachtoffers.

Europa met meer patrouilleboten voor Frontex, het agentschap dat onze grenzen bewaakt. Frontex moet in staat worden gesteld de migrantenscheepjes sneller te onderscheppen. Verder hield Italië een dag van nationale rouw, omdat dit één van de grootste schipbreuken uit de recente geschiedenis is.

De Correspondent toont vandaag de andere, menselijke kant van het verhaal. De Eritrese Abraham overleefde de ramp en vertelt in de film van deze week over zijn reis naar het beloofde land. De documentaire is gemaakt door een bijzonder talent op het gebied van de artistieke documentaire.

Knibbe werkt aan een grotere film rondom vluchtelingen in Europa en hij was voor research op Lampedusa, juist toen deze schepen vergingen en het eiland overspoeld werd door doden, verdriet, verbijstering en de pers. Terwijl de bewoners van het eiland zo graag en zo dringend geld willen verdienen aan het toerisme. Knibbe filmde ook dat, als vervreemdende achtergrond van het huiveringwekkende verhaal van Abraham, uit Eritrea. De jonge schipbreukeling vertelt zijn verhaal op een fluistertoon.