Spring naar inhoud

Nee hoor, Dalligate is nog lang niet afgesloten

Vandaag verloor ex-eurocommissaris John Dalli zijn zaak bij het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg. Op 16 oktober 2012 trad de gezondheidscommissaris af, nadat er verdenkingen waren gerezen over ongeoorloofde contacten met de tabaksindustrie en betrokkenheid bij een poging tot chantage.

De Maltese eurocommissaris, die de aantijgingen altijd heeft ontkend, claimde dat toenmalig commissievoorzitter José Manuel Barroso hem had gedwongen ontslag te nemen en eiste schadevergoeding. Het Hof oordeelt nu dat Dalli weliswaar door Barroso onder druk is gezet, maar hij toch zelf, vrijwillig ontslag heeft genomen.

‘Einde #Dalligate’ is al te lezen op twitter. Dat is te vroeg gejuicht. Want het Hof heeft niet geoordeeld over de vraag of de beschuldigingen terecht waren en of OLAF, het antifraudebureau van de Europese Unie dat onder leiding staat van de omstreden Italiaan Giovanni Kessler, ze correct heeft onderzocht.

Onlangs publiceerde het comité dat toezicht houdt over OLAF en dat eerder grote vraagtekens plaatste bij het onderzoek naar Dalli, een nogal vernietigend rapport over het antifraudebureau. Mikpunt van kritiek was onder meer de manier waarop OLAF het tempo waarin het zaken succesvol afhandelt kunstmatig opschroeft. Ook stelde de toezichthouder opnieuw aan de kaak dat in het onderzoek naar Dalli illegale telefoontaps zijn gepleegd.

Naar die telefoontaps heeft de Belgische justitie een onderzoek geopend, berichtte de Sunday Times afgelopen weekend. Barroso mag vanavond met een iets geruster hart gaan slapen, voor Kessler is er nog reden genoeg wakker te liggen.

Het vonnis van het Hof van Justitie Het kritische rapport van de Supervisory Committee Het bericht van Sunday Times over het justitieel onderzoek naar OLAF M’n stuk over de val van Dalli Vervolgstuk over Dalli, OLAF en de tabaksindustrie
Correspondent Europa tussen macht en verbeelding