Kom je ook naar onze Correspondentavond over kunst en geld?

Marian Cousijn
Correspondent Beeldende kunst

Sinds Vincent van Gogh bestaat het beeld van de kunstenaar als geniale, maar straatarme ploeteraar. Aan de andere kant is veel kunst enkel te betalen voor de rijken der aarde. De relatie tussen geld en kunst fascineert. Daarom organiseert De Correspondent 11 juni Artfest: De Geldeditie. (De avond is uitverkocht).

Wanneer ik over kunst schrijf, doe ik dat vanuit de gedachte dat achter ieder goed kunstwerk een interessant verhaal schuilt. Niet ieder kunstwerk geeft dat verhaal even makkelijk prijs. Ja, soms is het meteen raak en word je op het eerste gezicht verliefd. Maar vaak gebeurt dat niet en loont het om als kijker wat meer in een kunstwerk te investeren, bijvoorbeeld door er langer naar te kijken of er iets over te lezen. Vaak genoeg vind je het dan nog steeds niets – wat natuurlijk prima is.

Ook mogelijk: met kenners van het werk praten. Of ik nu iets leer over technische details, de ontstaansgeschiedenis van een werk of over een persoonlijke ervaring die iemand met een werk heeft, het is enthousiasmerend.

‘Kunstgesprekken zonder bewijsdrang’

In mijn artikelen probeer ik dat enthousiasme over te brengen door mensen aan het woord te laten die interessante dingen over kunst te vertellen hebben. Ook live werkt dit goed. Vorig jaar organiseerde ik samen met collega-Correspondent Ernst-Jan Pfauth, Ann Demeester (Frans Halsmuseum en De Hallen Haarlem) en Daniël van der Meer ( ) de kunsttalkshow

Het motto van Artfest was ‘kunstgesprekken zonder bewijsdrang;’ een knipoog naar het hardnekkige misverstand dat je vooral veel ismen, obscure kunstenaarsnamen en andere vaktermen paraat hoort te hebben wanneer je over kunst wilt praten. Dat je een schilderij ‘monumentaal en esthetisch’ moet noemen, in plaats van groot en mooi. Of dat het juist de andere kant op gaat en je in jip-en-janneketaal vervalt omdat je vaktermen probeert te ontwijken.

Tijdens de eerste edities, die plaatsvonden in De Brakke Grond, interviewden we onder andere Charlotte Mutsaers, Sarah van Sonsbeeck en Joost Conijn over hun favoriete werk. Wanneer er namen of kunststromingen voorbij kwamen die niet iedereen kende, bood Google Images uitkomst. De combinatie van een onbevangen sfeer, persoonlijke invalshoek en de juiste balans tussen nieuwsgierigheid en kennis leverde een interessante avond op: begrijpelijk voor liefhebbers en verrassend voor kenners.

Artfest: De Geldeditie

Op 11 juni krijgt Artfest een vervolg in We vragen interessante gasten uit verschillende hoeken van de kunstwereld om een kunstwerk uit te kiezen dat als startpunt van de gesprekken zal dienen. Deze keer hebben we ervoor gekozen om de avond ook een thema mee te geven: geld. Sinds Vincent van Gogh bestaat het beeld van de kunstenaar als geniale maar straatarme ploeteraar die geen enkele concessie wil doen aan de markt. Het is taboe om te zeggen dat je bepaalde artistieke keuzes maakt omwille van geld.

Een van de eerste kunstenaars die dit taboe doorbrak, was Andy Warhol. Hij was gek op geld en richtte zijn kunstenaarspraktijk als een fabriek in, vol assistenten die de kunst nog net niet aan een lopende band produceerden. Toch blijft een al te zakelijke insteek bij kunstenaars verdacht – Damien Hirst en Jeff Koons worden door veel ‘serieuze’ kunsthistorici altijd een beetje scheef aangekeken op hun hang naar rijkdom en glamour. En in galeries zal je nooit een prijskaartje naast kunstwerken aantreffen; alsof het niet gepast is om kunst met zoiets ordinairs als geld te associëren.

Desalniettemin speelt geld een cruciale rol in de kunstwereld: kunst verzamelen is immers alleen weggelegd voor de rijken der aarde. In veilinghuizen gaan vele om en beurzen zoals Art Basel staan bekend om hun excessen. Kunst heeft een uitzonderlijke economische status.

Kortom: geld fascineert. Tijdens Artfest zullen we het daarover hebben met onze gasten – zowel makers, kopers als verkopers van kunst. Zo spreken we onder meer met Jop Ubbens (directeur van Christie’s), kunstverzamelaar Kai van Hasselt en een kunstenaar die zich met zijn werk nadrukkelijk tot de markt verhoudt. We bespreken kunstenaars die geld als dankbaar onderwerp en soms zelfs als materiaal van hun werk gebruiken. Niemand minder dan onze uitgever Ernst-Jan Pfauth leidt de avond in goede banen.

Hopelijk tot dan!