Gezocht: de beste non-fictie over spionage en de Koude Oorlog
Ik ben al een aantal weken hard aan het schrijven aan een spannend spionageverhaal van vaderlandse bodem. Samen met onderzoeker Cees Wiebes doe ik sinds januari 2014 onderzoek naar een onbekende Nederlandse link met een van de grootste afluisterschandalen uit de Koude Oorlog. Ons onderzoek is zo goed als rond; de schrijffase is aangebroken.
Tijdens het schrijven van ingewikkelde verhalen als dit, vind ik het prettig om mij te laten inspireren door boeken en artikelen die inhoudelijk raken aan het onderwerp van mijn verhaal. Zo blijf ik, ook als ik niet aan het schrijven ben, in de sfeer van het thema. Bovendien is het altijd interessant om te bestuderen hoe sterke schrijvers taal, compositie en spanning inzetten om een zo goed mogelijk verhaal te vertellen.
Zo heb ik voor dit specifieke verhaal veel aan het werk van de Britse journalist Ben Macintyre, die een aantal geweldige non-fictie boeken heeft geschreven over (dubbel-)spionnen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.
Maar nu ik al zijn boeken heb gelezen, ben ik op zoek naar meer inspiratie. Welke boeken of artikelen over spionage tijdens de Koude Oorlog moet ik lezen? Welke auteurs raden jullie aan?
(Ik sta ook open voor tips voor documentaires en ander bewegend beeld. De enige voorwaarde is dat het non-fictie is).
Een zeer uitgebreide recensie van een van Macintyres boeken, door Malcolm Gladwell ‘A Spy Among Friends’ is mijn favoriete boek van Macintyre, hier geeft de auteur uitleg