Het is jullie vast niet ontgaan: is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. De woordkunstenaar liet bij leven velen - ook mij - de schoonheid van de Nederlandse taal ervaren.

Zo reisde ik - met vrienden op vakantie in Rusland - ooit luid zingend de stad Omsk tegemoet, de stad die in zijn bekendste lied ‘Dodenrit’ werd geschetst als maar net iets te ver weg.’

YouTube
Hier een legendarische uitvoering van het nummer ‘Dodenrit’

En zo mocht ik als student filosofie tijdens al te langdradige colleges graag maken, de versvorm die hij bedacht had.

Bij het overlijden van Drs. P klom ik opnieuw in de pen en schreef ik een ollekebolleke op de 22-jarige Syrische vluchteling wiens lichaam deze winter aanspoelde op het strand van Texel.

Nauw van Calais

Mouaz Al Balkhi, ‘n

naam voor een prins ofzo.

Duizend, maar één nacht te

lang onderweg.

Strandend op Europa’s

mentaliteitsprobleem:

nauw als het nauw van ‘t

nauw van Calais.

Drs. P had zelf zijn laatste ollekebolleke voor zijn bewaard. Nu heb ik niet de illusie dat bovenstaand vers ook maar in de buurt komt bij het vernuft van de meester zelf, maar het leek me geen gek idee om samen een poging te wagen bij hem in de buurt te komen.

Vandaar mijn oproep aan jullie: laten we Drs. P eren, door deze week bij het nieuws te maken. De plaats ik in dit artikel.

Vijf vragen over het drama in de Middellandse Zee (en: het echte drama daarachter) De EU-top, volgend op de bootramp die 900 bootmigranten half april het leven kostte, belooft ‘onmiddellijke actie’, en er ligt een 10-puntenplan klaar. Wat kunnen we daarvan verwachten? Ik blik vooruit, door achteruit te kijken op wat Europa eerder deed om dit probleem op te lossen. Lees hier mijn artikel terug