Mini-docu: Hoe de fiets de Jemenitische vrouw bevrijdt

Jos de Putter
Correspondent Webdocumentaires

Terwijl de burgeroorlog in Jemen met de dag heviger wordt, bedacht fotografe Bushra Al Fusail het plan om vrouwen te leren fietsen als alternatief voor het benzinetekort. Het werd een nationale rel. En een internationaal succes.

Vimeo plaatst cookies bij het bekijken van deze video Vimeo

Bushra Al Fusail is 28, fotograaf en woont in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Daar wordt al wekenlang gebombardeerd, nadat de burgeroorlog uitgroeide tot een geopolitieke strijd waar ook Iran en Saoedi-Arabië bij betrokken zijn.

Volgens velen steunt Iran de Houthi-rebellen die enkele maanden geleden de president afzetten. Saoedi-Arabië bombardeert nu die rebellen. Aangezien die inmiddels in de hoofdstad zitten, is de burgerbevolking het slachtoffer.

Bovendien is eten op rantsoen, rijzen de benzineprijzen de pan uit, worden initiatieven voor vredesbesprekingen steevast gesaboteerd en zijn journalisten vertrokken. Gevolg: berichten uit Jemen zijn spaarzaam, beelden zijn er nauwelijks en beelden over het leven van alledag al helemaal niet.

Tegen die achtergrond presenteer ik de film Fietsen voor Jemen. Nu autorijden te duur is geworden, pakken veel mannen de fiets. Laten wij vrouwen dat ook doen, was Bushra Al Fusails gedachte.

Via Facebook nodigde ze vervolgens tachtig jonge vrouwen uit voor een fietsles en -tocht, gewoon, op de openbare weg in de hoofdstad. Bushra maakte video’s en foto’s van het evenement en plaatste die weer op Facebook, onder de titel Bike4Yemen.

Nina Aqlan and Bushra Al Faisal

Het korte moment van vrijheid leidde tot een enorme rel. Bike4Yemen werd een politieke kwestie, deelneemsters werden bang dat hun identiteit bekend zou worden. Het initiatief werd ook in het buitenland opgepikt: van New York tot Caïro en van Australië tot Parijs werden solidariteitstochten georganiseerd. Het steunt Bushra, nu zij in conservatief Jemen zo onder vuur ligt. Zij is ervan overtuigd: het beste moment om de heersende cultuur te veranderen is ten tijde van oorlog.

Het idee voor de film kwam van Nina Aqlan, een jonge vrouw die in mei uit Sana’a vertrok met het laatste vliegtuig voor het vliegveld werd gebombardeerd.