Een van amper tweeënhalve minuut. Een liedje waarin rapper Lil’ Kleine en de Nederlandse refreintjeskoning Ronnie Flex het hebben over chillen met bitches, mdma en ‘zakken naar de vloer alsof je moeder is gevallen.’ Een liedje met een clip waarin een vinger in een uitlaat wordt gestoken.

Onschuldig, zou je denken. Toch vallen veel mensen over het overduidelijk grappig bedoelde nummer. Het zou een verdorven manier van leven en kinderen

Een andere Ronnie (van Ronnie en de Ronnies), die zelf in de jaren zestig ouders kwaad maakte door te bezingen die hij na het drinken zag, mocht het liedje duiden in En: RTL Boulevard vroeg staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een reactie. En: nieuwsredacties belden opvoedkundigen op. En: bezorgde luisteraars schreven open brieven naar kranten.

Het nummer is het meest gestreamde nummer ooit

Door alle commotie rond de onbetwiste zomerhit van 2015 werd ‘Drank & Drugs’ in een maand meer dan 4 miljoen keer bekeken op YouTube. TopNotch-baas Kees de Koning, waar Ronnie Flex en Lil’ Kleine onder contract staan, tweette gisteren dat het nummer het meest gestreamde nummer op Spotify in Nederland ooit is.

Er is ook een album!

Er is nog een reden dat ‘Drank & Drugs’ interessant is. Nu is er namelijk eindelijk aandacht voor New Wave, waar het nummer van afkomstig is. En die plaat is een feest. Waarom? Door het grote aantal getalenteerde nieuwe Nederlandse rappers en producers, de voortreffelijke melodieën, de waanzinnige beats en de heerlijk dubbelzinnige punchlines.

Het is te hopen dat wie luistert naar ‘Drank & Drugs,’ dus ook de moeite neemt de rest van het album (en ander werk van de bijdragende artiesten) te beluisteren. Ondanks jarenlang aan de weg timmeren, onlinepopulariteit en tientallen miljoenen views, kregen veel artiesten die meewerkten aan New Wave vooralsnog vrijwel geen speeltijd op de radio, noch aandacht van veel mainstreammedia. Eeuwig zonde. Deze ‘lichting’ nieuwe hiphopartiesten en producers is onmiskenbaar talentvol, fris in hun aanpak, tekstueel vindingrijk en koning in het laten samenvloeien van verschillende genres. ‘Drank & Drugs’ is vergeleken met de rest van New Wave een tussendoortje, maar precies daarom dé manier om het publiek op het puntje van de stoel te krijgen.

New Wave werd een paar maanden geleden geschreven en opgenomen tijdens een weekend op Schiermonnikoog, waar platenlabel TopNotch alle jonge talenten samen in een huis zette en hun gang liet gaan. Gastcorrespondent en schrijver Thomas Heerma van Voss schreef voor ons een schitterend verslag van die bijeenkomst.

Let maar op: de volgende hiphopsensatie komt van Schiermonnikoog Er was een tijd dat rappers elkaars rivalen waren. Dat gaat er nu anders aan toe: vorige week trokken twintig Nederlandse rappers naar het rustieke Schiermonnikoog om samen muziek te maken en op te nemen. Gastcorrespondent Thomas Heerma van Voss ging met hen mee en kwam terug met deze prachtige reportage. Lees het stuk hier terug
YouTube
Alle Correspondentverhalen over hiphop in je mailbox? Binnenkort starten Vera Mulder, Saul van Stapele, Thomas Heerma van Voss en meer (gast)-correspondenten een eigen hiphopnieuwsbrief. Wil jij op de hoogte blijven van hun werk? Schrijf je hier in!