De verwachtingen waren hooggespannen. In februari nam de Amerikaanse overheid een ferm standpunt in over netneutraliteit. Amerikaanse telecombedrijven moeten alle datastromen hetzelfde behandelen. Of je nu een dataslurpende film kijkt via Netflix, of een data-arme Twitterfeed leest: als consument mag je geen verschil merken.

Gisteravond is het pleit vermoedelijk beslecht. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over netneutraliteit in Europa. Maar de euforie - die in Amerika onder activisten te zien was - blijft hier uit. De officiële onderhandelingstekst is nog niet beschikbaar, maar het ziet ernaar uit dat telecombedrijven toch mogelijkheden krijgen om onderscheid te maken in datastromen. Toch hoeft dat niet per se slecht te zijn: soms is het managen van datastromen nu

Hoe dat precies zit, wat netneutraliteit is en wat er op het spel staat, wordt heel goed verteld in onderstaande filmpjes.

CGP Grey schetst in brede, en wat ongenuanceerde stroken wat netneutraliteit behelst.

YouTube
Netneutraliteit volgens CPG Grey.

De jongens van Computerphile bespreken netneutraliteit wat zakelijker (en wat saaier), maar hebben wel een goed verhaal.

YouTube
Netneutraliteit technisch bezien.

Tot slot heeft ook de Britse komiek John Oliver zijn licht over netneutraliteit laten schijnen. Inmiddels is het filmpje gedateerd omdat de Amerikaanse regering inmiddels netneutraliteit heeft omarmd.

YouTube
John Oliver over netneutraliteit.