Het beste uit andere media

Waarom is het internet zo onveilig? De wetenschappers die het internet in de jaren zeventig en tachtig hebben gebouwd, hadden nooit verwacht dat hun bouwwerk zo belangrijk zou worden. Dat heeft tot een groot probleem geleid waarvoor we nog steeds geen structurele oplossing hebben: het internet is intrinsiek onveilig. Zeker de laatste jaren worden we vaak met die onveiligheid geconfronteerd. Cybercriminelen en digitale legers lijken vrij spel te hebben. De Washington Post is onlangs een heel mooie serie gestart: Net of Insecurity. Hierin onderzoekt een aantal journalisten waarom het zo moeilijk is om onze netwerken en computers te beveiligen. Als extraatje krijg je een goed geschreven inzicht in hoe internet nu eigenlijk werkt. Een echte aanrader dit om tijdens de vakantie eens rustig door te lezen. (Dimitri Tokmetzis) Net of insecurity (leestijd: 30 minuten per deel) Afkoelen in het Stedelijk Vanaf morgen is in het Stedelijk Museum Amsterdam ZERO te zien: een tentoonstelling met werk van een internationale groep avant-gardisten uit de jaren vijftig en zestig. De kunstenaars experimenteerden erop los met licht, ruimte, vuur, beweging en performances. Spectaculaire installaties (een kunstwerk met stukken ijs, een lichtshow, een wand vol zakjes water, een ventilator met zilverfolie) worden afgewisseld met boeiend archiefmateriaal. En dankzij de klimaatinstallatie is het immer aangenaam koel in het museum. Ideaal voor wie even aan de hitte wil ontsnappen. (Marian Cousijn) ZERO: Let us explore the stars Je kunt nog vier dagen naar dit fascinerende kijken Op maandagavond 6 juli wordt de uitzending weer van de website van NPO verwijderd. Grijp je kans en kijk het gesprek tussen de twee grote geesten voor die tijd terug. De aanleiding? President Barack Obama nodigde de bioloog en televisiemaker Sir David Attenborough op zijn 89ste verjaardag uit voor een ontmoeting in het Witte Huis. Wat zie je? Een onderhoudende uitwisseling, blij vlagen bevlogen zelfs. Bijvoorbeeld als Attenborough zijn vertrouwen uitspreekt in de nieuwe generaties en zijn hoop dat we de natuur nog niet helemaal vergeten zijn. (Jelmer Mommers) David Attenborough Meets President Obama (kijktijd: 48 minuten) De eurocrisis in 2.54 minuten De Griekse crisis beter begrijpen? Kijk dan dit heldere filmpje op Vox.com over waarom de euro alleen kan werken als we van de eurozone een transferunie maken. Oftewel: structurele welvaartsoverdracht van noordelijke naar zuidelijke landen. (Rutger Bregman) How the euro caused the Greek crisis (kijktijd: 2.54 minuten) Dit rauwe verhaal laat je anders naar de wereld kijken Op haar zesde ontvlucht Clementine Rwanda met haar oudere zus. Meer dan twintig jaar later vertelt ze haar verhaal. Ze weigert zich over te geven aan zelfmedelijden: ‘We brachten zeven jaar lang door als vluchteling. Wat wil je dat ik doe? Huilen?’ Rauw en prachtig geschreven. Een verhaal dat je bijblijft. (Sanne Blauw) Everything Is Yours, Everything Is Not Yours (leestijd: 40 minuten)

Het beste van De Correspondent

Met de hele wereld afspraken maken is een bloedig spel Vier maanden lang interviewden onderzoeksassistent Jan Sluyterman en Maite Vermeulen meer dan veertig mensen die betrokken zijn bij de onderhandelingen van de Verenigde Naties over ontwikkelingsdoelen wereldwijd. Alle landen op één lijn krijgen over de toekomst van de aarde, hoe doe je dat? Een reconstructie.
Lees hier de reconstructie van Jan Sluyterman en Maite Vermeulen
Vijf feiten over het land waar iedereen nu een mening over heeft Griekenland heeft te weinig gedaan om uit de crisis te komen. Deze regering is nog erger dan de vorige. En als het de bezuinigingen niet doorzet, komt het land er nooit bovenop. Er wordt veel beweerd over Griekenland dezer dagen. Maar wat zeggen de feiten? Jesse Frederik zet er vijf op een rij.
Lees hier het artikel van Jesse Frederik
Waarom de Grieken naar iets verlangen waar wij genoeg van hebben: meritocratie De laatste etappe van ‘in Search of Europe’ bracht Tomas Vanheste afgelopen week in Athene. Het deed mijn zekerheden over de oorzaken van de Griekse crisis wankelen. Moeten de Grieken dan toch tekenen?
Lees hier het artikel van Tomas Vanheste
Ode aan de moed Wekelijks bezingt David Van Reybrouck iets, iemand of ergens. Deze week twee koppige helden: Raphael Lemkin en William Proxmire, vergeten namen van mensen die echt verschil hebben gemaakt in het internationaal en Amerikaans strafrecht.
Lees hier de ode van David Van Reybrouck
Waarom we veel minder weten van ontwikkelingslanden dan we denken Afrika telt maar liefst vijf van de tien snelst groeiende economieën. En de afgelopen 25 jaar is het percentage arme en ondervoede mensen gehalveerd. Het lijkt goed te gaan met de wereld, maar klopt dit positieve beeld wel? Gastcorrespondent Sanne Blauw duikt in de data en stelt vast: we weten bar weinig van de situatie in ontwikkelingslanden.
Lees hier het artikel van Sanne Blauw