Vimeo

We willen andere Europeanen niet belazeren, zegt een Griekse vader, gezeten aan zijn keukentafel. ‘Geen Griek wil hun geld stelen. Tegelijkertijd wil geen Griek zich doodwerken voor hij misschien een iets beter leven krijgt. Er is een nieuwe generatie Grieken die begint te beseffen dat hun dromen hier niet sporen met de rest.’

In de film JA/NEE zien we Griekenland in de aanloop naar het referendum van zondag 5 juli.

Terwijl regeringsleiders en technocraten in Brussel overuren maken, gaat filmmaker langs bij vrienden en bekenden - bij de Grieken zelf.

Hij is op zoek naar het antwoord op de vraag wat hij moet stemmen, want hij weet het eigenlijk niet. De vraag is in feite veel te complex om met ‘ja’ of ‘nee’ te kunnen beantwoorden, toont hij met zijn filmische zoektocht aan.

In hun analyses gebruiken de Grieken argumenten die wij niet zo vaak horen. Terwijl onze leiders en Brusselse technocraten de crisis afschilderen als een kwestie van schuld en boete, laat deze film zien dat er veel meer op het spel staat.

Daarbij biedt Georgoussis geen eenvoudige antwoorden of eenduidig moreel kompas - zoveel wordt wel duidelijk uit de licht hallucinerende openingsscène waarin een beschonken man de problematiek uit de doeken doet.

De Duitse filosoof zei eens dat we leven in een tijd waarin de macht van het woord is gebroken door de macht van het getal. Filmmaker Konstantinos Georgoussis, die eerder over de grimmige binnenwereld van de Griekse neo-nazistische partij De Gouden Dageraad, keert met deze film terug naar het woord. Hij toont ons een werkelijkheid die we niet uit het oog mogen verliezen: geen getallen, maar mensen - elk met een eigen verhaal.

Meer over Griekenland:

Zo ziet een Griek de wereld De Griekse filosoof Nikos Dimou bestudeert al zestig jaar de volksaard van zijn landgenoten. Zijn analyse? ‘Grieken leven tweemaal boven hun financiële middelen. Ze beloven driemaal meer dan ze kunnen waarmaken. Ze beweren viermaal meer te weten dan wat ze echt hebben geleerd. En hun gevoelens zijn ingesteld om vijfmaal heviger over te komen dan wat ze eigenlijk voelen.’ Lees het verhaal van gastcorrespondent Edward Geelhoed hier terug Als de jeugd de toekomst heeft, dan is er hoop voor Griekenland Maar liefst 72 procent van de Griekse stemmers tussen 24 en 35 jaar stemde ‘nee’ tijdens het referendum. Het is een generatie die opgroeide in de hoogtijdagen van het kapitalisme. Maar nu ze zelf volwassen zijn, glijdt Griekenland af. Gaan deze jongvolwassenen het anders doen? Gastcorrespondent Daan Marselis portretteert de Griekse jeugd. Lees de reportage hier terug Acht verhalen en twee mini-docu’s die het nieuws over Griekenland van context voorzien Het nieuws over Griekenland begint eentonig te worden. De Definitieve Deadline is nog niet overschreden. Griekenland staat alweer aan de Rand van de Afgrond. Op naar de volgende Dag des Oordeels. In deze update: acht Correspondentverhalen die een andere kant tonen. Lees of kijk hier de stukken en mini-docu’s terug Vijf feiten over het land waar iedereen nu een mening over heeft Griekenland heeft te weinig gedaan om uit de crisis te komen. Deze regering is nog erger dan de vorige. En als het de bezuinigingen niet doorzet, komt het land er nooit bovenop. Er wordt veel beweerd over Griekenland dezer dagen. Maar wat zeggen de feiten? Correspondent Jesse Frederik zet er vijf op een rij. Lees het stuk hier terug