299
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
Het is dé mantra van deze tijd: vooral lekker jezelf zijn. Maar zo tevreden met mezelf ben ik nog niet. Dus zoek ik het komende jaar als Correspondent Zelfverbetering naar een betere versie van mezelf. Vandaag deel 1: waarom we van het taboe op zelfhulp af moeten.

Lees eens een zelfhulpboek

Waar The Matrix filmposter The Matrix is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1999, onder regie van Andy en Lana Wachowski. The Matrix is het eerste deel uit een trilogie. De andere twee delen zijn The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions. Alle delen zijn uitgegeven door Warner Bros. precies over ging, ben ik vergeten. Maar één concept uit de sciencefictionfilm zal me altijd bijblijven: Instant Learning. In benarde situaties konden personages specifieke vaardigheden binnen enkele seconden in hun hersenen ‘laden.’ Zoals het besturen van een Bell 212-helikopter:

YouTube

Fragment uit The Matrix (1999)

Of kungfu:

YouTube

Fragment uit The Matrix (1999)

Zolang deze technologie nog niet bestaat, heb ik een uitstekend alternatief: zelfhulp.

Onderhandelen over een hypotheek, geld verdienen om überhaupt een hypotheek te krijgen, etiquette, je niet laten overweldigen door e-mail, vriendschappen sluiten, ontspannen, sparen, Marcel Proust lezen, schrijven; ik heb het allemaal geleerd uit zelfhulpboeken. Sinds mijn De verslaving begon in 2005, met It’s Not How Good You Are, It’s How Good You Want To Be van Paul Arden. verslind ik er minstens zes per jaar. En als ik eens iets anders lees - een roman, een interview in de zaterdagkrant - vind ik er vaak alsnog persoonlijke lessen in.

Je kan zelf veertig mislukte onderhandelingen voeren, of je bladert even Everything is Negotiable door

Omdat het, net als in The Matrix, een shortcut is. In een goed zelfhulpboek staat wijsheid waar je zelf jaren over had gedaan om te vergaren, samengevat in enkele tientallen bladzijden. Op zulke adviezen alleen overleef je niet, maar je kunt er wel een hoop valkuilen door vermijden. Voer gerust zelf veertig mislukte onderhandelingen om tot een paar goede basisstrategieën te komen, of blader gewoon even Een boek uit 1982 van de Amerikaan Gavin Kennedy, gericht op de klassieke vertegenwoordiger en inkoper, maar zeer geschikt voor iedereen die weleens moet onderhandelen. door. Na tachtig doorwaakte nachten heb je misschien door hoe je kind het beste in slaap valt, maar als je ‘Hoe je baby ’s nachts doorslaapt’, luidt de ondertitel van dit boek. Het idee van de Amerikaanse Gina Ford is dat je je kind vanaf minuut één slaap- en eetpatronen moet aanleren. Het staat bomvol schema’s. had gelezen, was je er misschien al na acht nachten achter.

Mijn stellige overtuiging: zelfhulp laat je meer uit het leven halen.

Maar waarom ben ik dan blij dat ik in de trein dankzij mijn tablet stiekem Een zelfhulpboek uit 1936 dat al 15 miljoen keer verkocht is. Staat bekend als het eerste zelfhulpboek ooit. De schrijver, Dale Carnegie (1888 - 1955), zei daar zelf over: ‘The ideas I stand for are not mine. I borrowed them from Socrates. I swiped them from Chesterfield. I stole them from Jesus.’ kan lezen? Waarom zou ik de papieren editie - uit schaamte - gekaft hebben? Waarom staan zelfhulpboeken bovenaan de Meer dan 10 procent van de Nederlandse Bestseller Top 60 bestaat uit zelfhulpboeken en de wereldwijde bestsellerautoriteit - The New York Times - heeft zelfs een aparte categorie voor zelfhulp in het leven geroepen, genaamd Advice, How-To & Miscellaneous. en was het in 2014 het Uit de Nielsen BookScan van 2014 bleek dat zelfhulp met een groei van 15 procent wereldwijd de snelst groeiende boekencategorie is. maar hoor je er nooit iemand over? Je wilt toch een zo goed mogelijke versie van jezelf zijn?

Misschien komt het omdat je met zo’n boek precies laat zien waar je zwakke plekken zitten. ‘Als die jongen Boekje van de beroemde filosoof Alain de Botton, uit zijn filosofische zelfhulpreeks ‘School of Life.’ leest, zal-ie wel intimiteitsproblemen hebben.’

De beroemdste zelfhulpgoeroes dragen ook niet echt bij aan het imago van het genre. Ze kiezen verschrikkelijke stijlvormen of verkopen totale bullshit - en sommigen doen het allebei. Half Nederland groeide op met het manische ‘tsjakka’ van Emile Ratelband en andere Respect the cock-achtige figuren.

YouTube

Fragment uit Magnolia (1999), waar Tom Cruise een archetypische zelfhulpgoeroe neerzet. ‘Respect the cock, tame the cunt.’

In boekhandels staart een zelfgenoegzame Donald Trump je vanaf het omslag van Think BIG and Kick Ass aan. Daarnaast ligt een paperback in het softe genre, waar je geen zin kunt lezen zonder dat er ‘flow,’ ‘mindful’ of ‘ademhalen’ in staat. De machogoeroes aan de ene kant, de weeïge blote-voetentypes aan de andere. ‘Jij-bent-uitzonderlijk-dus-claim-over-de-rug-van-anderen-waar-je-recht-op-hebt’ en ‘op-een-yogamatje-drie-koppen-groene-thee-per-dag-drinken-en-dan-komt-álles-goed’ - die adviezen klinken natuurlijk verschrikkelijk, maar als iemand er wat aan heeft, Tenzij deze goeroes schandalig veel geld uit de zakken van hun volgelingen kloppen, zoals beschreven in dit tragikomische artikel. zie ik het bezwaar niet.

Goede smaak in zelfhulp bestaat niet

Want het enige wat bij zelfhulp belangrijk is, is dat je er zelf wat aan hebt. Goede smaak in zelfhulp bestaat niet. Zelfs een zeer intellectueelfähige schrijver als wijlen Foto: Flickr / Steve Rhodes Schrijver David Foster Wallace (1962 - 2008) werd beroemd met zijn boek Infinite Jest (1996). Hij was ernstig ziek en deed meerdere zelfmoordpogingen (de laatste met succes). Wat hij door de zelfhulpboeken ontdekte, is dat hij zijn problemen ‘intellectualiseerde,’ terwijl de problemen die hij had voor iedereen hetzelfde zijn. Terwijl iedereen hem een genie noemde, had Wallace zelfhulpboeken nodig om hem duidelijk te maken dat hij een ‘regular guy’ was. las zelfhulpboeken van een In dit artikel op The Awl vertelt een journalist hoe ze zelfhulpboeken in de collectie van Wallace vond. ‘Oprah Winfrey-niveau,’ ontdekte een journalist toen ze zijn tentoongestelde privécollectie doornam. Ik heb de meest verschrikkelijke boeken gelezen en er toch wat aan gehad. Neem Secrets of the Millionaire Mind (2009) van de Canadees T. Harv Eker. Dat boek werd me ooit aangeraden in een Deze column, van Erica Verdegaal. financiële column in NRC Handelsblad en bevat pareltjes als:

‘Any, and I mean any, money you find or receive should enthusiastically be celebrated. Go ahead and scream out, ‘I’m a money magnet. Thank you, thank you, thank you’.’

Wansmaak? Check. Goeie tip? Niet echt. Maar in hetzelfde boek vond ik ook budgettips waardoor ik na tien jaar aanklooien eindelijk niet meer rood sta aan het einde van de maand.

Wat ik maar wil zeggen: we moeten af van de spot. Nu steeds meer mensen geen religie meer hebben als leidraad voor het leven, is het alleen maar logisch en aanbevelingswaardig om op zoek te gaan naar alternatieven. ‘Let your self-help freak flag fly!, Op deze blog, in 2011. schreef de hoofdredacteur van The Paris Review ooit. En zo is het. Misschien is ‘zelfverbetering’ daarom wel een betere term dan ‘zelfhulp’. Want je hoeft niet per se een probleem te hebben om een betere versie van jezelf te willen zijn. Zoek ongegeneerd naar toepasbare adviezen die je helpen het leven te verbeteren. Shortcuts, waardoor je meer uit het leven kunt halen. Reminders, aan dat wat écht belangrijk is in het leven.

Dus, bij dezen een welgemeend zelfverbeteringadvies, zolang die Instant Learning uit The Matrix nog niet bestaat: lees eens een zelfhulpboek.

Wil je een seintje ontvangen als het volgende deel in de zelfverbeteringreeks verschijnt? Elke twee weken bespreek ik een zelfhulpboek of -blog, om zo op zoek te gaan naar een betere versie van mezelf. Ben je benieuwd naar de volgende delen? Dan stuur ik je een e-mail wanneer er een nieuw verhaal verschijnt. Geef dan hier je e-mailadres op

Lees ook mijn boek

Het Dankboek, dagboek voor een tevredener leven In onze prestatiemaatschappij streven we constant naar een betere versie van onszelf. Daarom schreef Ernst-Jan Pfauth het Dankboek: een pleidooi voor dankbaarheid. Het eerste deel bestaat uit wetenschappelijk onderbouwde tips om meer voldoening uit je leven te halen. Het tweede deel is een dagboek dat je helpt dit vol te houden. Je kunt het Dankboek in onze kiosk bestellen. Bestel het in onze kiosk (zonder verzendkosten in Nederland)

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

In gesprek:
Ernst-Jan Pfauth
Uitgever van De Correspondent In deze nieuwe verhalenreeks deel ik de belangrijkste of opvallendste bevindingen uit de zelfhulpliteratuur of uit iets wat ikzelf onder zelfhulp schaar (een roman, film of, misschien wel een app?). Aan welke zelfhulpboeken en -artikelen heb jij veel gehad?
In deze nieuwe verhalenreeks deel ik de belangrijkste of opvallendste bevindingen uit de zelfhulpliteratuur of uit iets wat ikzelf onder zelfhulp schaar (een roman, film of, misschien wel een app?). Aan welke zelfhulpboeken en -artikelen heb jij veel gehad?