Vimeo
De Amerikaanse-Libanese filosoof Nassim Nicholas Taleb (1960).

De eerste vijf films in mijn tuin vielen binnen de rubriek On The Ground, waarin makers op een persoonlijke manier verslag doen en via dit inkijkje in het dagelijkse leven inzicht bieden in de grotere ontwikkelingen in de wereld. 

Vandaag presenteer ik de eerste bijdrage uit een nieuwe serie, getiteld Perspectives: grote denkers of wetenschappers die hun unieke kijk op de wereld uit de doeken doen.

Het eerste perspectief komt van de Amerikaanse-Libanese filosoof Nassim Nicholas Taleb (1960). Taleb werd zes jaar geleden wereldberoemd met zijn boek De Zwarte Zwaan, waarin hij betoogde dat politici, media en wetenschappers allemaal dezelfde basale denkfout maken: ze laten zich, vaak onbewust, leiden door kansberekening die voortkomt uit ‘de wet van de grote getallen.’

Volgens Taleb heeft ‘de wet van de grote getallen’ een gevaarlijke voorliefde voor de middelmaat, en daardoor worden extreme afwijkingen gladgestreken of niet voorzien. Maar juist die extreme afwijkingen (de ‘zwarte zwanen’) hebben een enorme invloed op ons leven. Taleb was ooit effectenhandelaar, en zodoende deskundige op het gebied van kansberekening en onzekerheid. Daarnaast is de geboren Libanees kanstheoreticus en, als denker, ook een provocateur.

Onlangs hield Taleb op uitnodiging van het Tilburgse , dat regelmatig grote denkers uit de hele wereld uitnodigt naar Nederland te komen, een lezing over zijn laatste boek - Dingen die baat hebben bij wanorde. In zijn lezing, Thriving on Disorder (‘Baat hebben bij wanorde’), deelt Taleb - onderverdeeld in vier delen - zijn belangrijkste lessen over leven na de crisis.