Spring naar inhoud

President Obama presenteert vandaag ingrijpende klimaatplannen – wij schreven er eerder over

Gisteren publiceerde Barack Obama een video over klimaatverandering. Hij wil de uitstoot van de elektriciteitssector in 2030 met 32 procent beperken (ten opzichte van 2005). Vooral door veel meer duurzame energie op te wekken. Volgens het federale milieubureau Environmental Protection Agency (EPA) zal het plan 8,4 miljard dollar kosten en tussen de 34 en 54 miljard dollar opleveren.

Volgens Obama’s tegenstanders uit de industrie voert de president een ‘oorlog’ tegen goedkope energie uit kolen. De president laat zich niet meeslepen in zo’n welles-nietes en verdedigt zijn campagne binnen een ander frame: hij legt de nadruk op de vele gezondheidsvoordelen voor gewone Amerikanen van een overstap naar groene energie.

‘We hoeven niet te kiezen tussen de gezondheid van onze economie en de gezondheid van onze kinderen,’ zei Obama eerder. ‘Als president, en als vader, weiger ik onze kinderen achter te laten op een onherstelbaar beschadigde planeet.’

Volgens Obama moeten we nú nadenken over broeikasgassen, schreef gastcorrespondent Thomas Muntz vorig jaar. ‘Dit is niet langer een probleem voor een volgende generatie,’ zegt Obama in de video.

Gina McCarthy, het hoofd van de EPA, was eerder te gast bij een onderhoudende podcast van Climate One (zie hieronder). Zij verdedigt Obama’s plannen met verve. Er is geen enkele reden om nu geen actie te ondernemen en ‘te doen wat Amerika altijd doet: wij innoveren, wij laten nieuwe bedrijven groeien, wij vinden de nieuwe oplossing.’

Lees ons eerdere verhaal: Hoe Barack Obama de gasindustrie inzet om van steenkool af te komen
YouTube
‘A Memo To America’ - Obama kondigt zijn klimaatplannen aan.
Beluister hier een onderhoudend gesprek met de energieke EPA-chef Gina McCarthy. Het Witte Huis lanceerde een informatieve website waar de plannen (en de noodzaak daarvan) verder worden toegelicht.
Correspondent Democratie & Klimaat