Terwijl ik dit schrijf, rij ik in een hogesnelheidstrein door een land dat niet bestaat.
Dat klinkt misschien sprookjesachtig, maar als ik naar buiten kijk zie ik geen fantasiewereld, maar wolkenkrabbers, steengroeves en rijstvelden. Landtongen die de grijze zee in steken en zwarte tunnels die je oren doen ploppen. Een brug in aanbouw - de twee kanten kussen elkaar bijna boven de rotsige rivierbodem - een katholieke begraafplaats, een boeddhistische tempel. En in elk stadje straten vol scootertjes.
En toch, als je de Verenigde Naties moet geloven, bestaat dit land niet.
Het is de 22ste economie van de wereld, maar geen onderdeel van de 193 lidstaten van de VN.
Ik ben in Taiwan. Of moet ik zeggen, de Republic of China (ROC). Of, moet ik zeggen, Chinees Taipei. Want dat is het probleem: China ziet Taiwan als zijn provincie en blokkeert al jaren de internationale erkenning van Taiwan als onafhankelijk land. Ook Nederland erkent Taiwan niet. En lid worden van de Verenigde Naties is voor de eilandengroep al helemaal uitgesloten.
Dat belet Taiwan er niet van als onafhankelijke staat te functioneren. Het land heeft een bloeiende democratie, een vrije pers en een goed zorgstelsel.
Maar er is één ding dat Taiwan niet heeft, en dat is internationale erkenning. Ik ben hier om uit te zoeken wat zo’n abstract begrip in de praktijk betekent. Hoe merken gewone Taiwanezen dat hun land niet bestaat? Wat kunnen we leren over onze wereld, en over de Verenigde Naties, van een land dat niet bij de vereniging mag?
De komende tien dagen ben ik samen met fotograaf Pieter van den Boogert in Taiwan. Ik neem jullie vragen graag mee. Wat willen jullie weten over dit land dat niet bestaat?
Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling ben ik op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ik zoal tegenkom op mijn zoektocht? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief tip ik je het beste wat ik lees, zie en hoor over mijn onderwerp. Wat wil je weten over de grootste organisatie waar we niets van weten? Elke dag maken de Verenigde Naties nieuws of reageren ze op het nieuws. Maar zelden is de organisatie zelf onderwerp van journalistiek onderzoek. Wij vonden het tijd daar verandering in te brengen. En kunnen jullie nieuwsgierigheid en expertise daar goed bij gebruiken. Deze Nederlandse kan weleens de nieuwe baas van de Verenigde Naties worden Ze staat aan het hoofd van een verdeelde organisatie in een diep verdeeld land: de Nederlandse Sigrid Kaag, VN-gezant in Libanon. Ik liep een week met haar mee en leerde een ‘Iron Lady’ kennen, die in de wandelgangen genoemd wordt als mogelijke opvolger van haar baas Ban Ki-moon.Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!