Kijktip: There Once Was an Island, vanavond op NPO Doc
Zoals sommigen van jullie gezien zullen hebben, ben ik onlangs een serie begonnen over apocalyptisch denken. Over de vraag of het zin heeft over klimaatverandering te praten als naderend einde van de wereld.
Voor de inwoners van het piepkleine eilandje Takuu in de Stille Oceaan is dat geen theoretische vraag: hun bestaan wordt daadwerkelijk bedreigd. Vanavond zendt NPO Doc in het kader van Movies that Matter een documentaire uit van Briar March, die vier jaar lang filmde op het eiland waar slechts een paar honderd mensen wonen. ‘Het is wrang dat de bewoners van Takuu de eerste definitieve milieuvluchtelingen zullen worden,’ schreef Maarten van Bracht in de VPRO Gids. ‘Voor het oog van de wereld vervullen ze de rol van kanariepietjes in de kolenmijn, als schuldeloze slachtoffers van een elders veroorzaakte, onomkeerbare klimaatverandering.’
Kunnen we door films als deze inzien dat hun verlies, ons verlies is? Ik hoop het.
There Once Was an Island, vanavond 22:00, NPO Doc.
De start van de serie die ik hierboven noemde: is er leven na het apocaholisme? The Guardian schreef eerder over Kiribati, een eiland dat net als Takuu wordt bedreigd. Sommige bedreigde eilandstaatjes vechten terug, lees hier bijvoorbeeld hoe onder meer Fiji, de Solomoneilanden en de Filipijnen van plan zijn de grootste veroorzakers van klimaatverandering aan te klagen.