Spring naar inhoud

Vandaag lunchen we met Nederlandse Somaliërs. Wat wil jij weten?

Dit voorjaar waren ze ineens in het nieuws: de 37.000 Nederlandse Somaliërs.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zit ruim de helft van de Somaliërs in de bijstand. Slechts één vijfde heeft een baan.

Enfin, je kunt je de virtuele verontwaardiging die dit bericht losmaakte wel voorstellen. Zo vond Elsiever er een aantal dat de schuld aan Nederland gaf, in plaats van de ‘verantwoordelijk’ [sic.] bij zichzelf te leggen.

Toen ik al die berichten voorbij zag komen, vroeg ik gastcorrespondent Jurgen Tiekstra om deze groep eens aan het woord te laten. En dan niet in een paar citaten, maar in een uitgebreid rondetafelgesprek.

Vandaag is het zover: een aantal Somaliërs schuift op onze redactie aan om een Somalische maaltijd te nuttigen en met onze journalist in gesprek te gaan. Fotograaf Heidi de Gier zal, net als bij het vorige rondetafelgesprek, de gasten fotograferen.

We kunnen jullie helaas niet allemaal uitnodigen, maar: wat zouden jullie hen vragen of zeggen? We beginnen om 14 uur, dus alle suggesties die jullie voor die tijd bijdragen leg ik aan hun voor.

Lees hier het verslag van ons vorige etentje terug (met Nederlandse Afghanen) Lees hier het artikel uit Elsevier
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten