Twee is het toverwoord voor De Correspondent dit jaar. Want aanstaande 30 september is het exact twee jaar geleden dat dit platform het levenslicht zag.

Maar niet alleen dat. In die twee jaar is De Correspondent ook twee keer zo groot geworden. Hielpen in 2013 ruim 18.000 crowdfunders bij het realiseren van een journalistieke droom, inmiddels maken ruim 36.000 leden iedere dag nieuwe verhalen mogelijk.

En die verhalen maken we inmiddels ook met twee keer zo veel mensen. Zaten we eerst met veertien fulltime medewerkers op de redactie, inmiddels zijn dat er maar liefst 28. (En: hopelijk zijn dat er binnenkort weer acht meer!)

In twee jaar tijd twee keer zo veel leden en twee keer zo veel correspondenten. Twee goede redenen voor een feestje.

En op dat feest mogen jullie natuurlijk niet ontbreken.

Een kijkje in de toekomst op het Festival der Vooruitgang

Daarom organiseren we samen met Felix in de Steigers, op 10 oktober vanaf 14.00 uur tot 03.00 uur ’s nachts, het Festival der Vooruitgang. Een feestelijk en inspirerend festival met als thema: de toekomst.

Het festival vindt plaats in het prachtige, monumentale pand van Felix Meritis in Amsterdam. Een toepasselijke plek, omdat het van oudsher een bastion is waar filosofen, schrijvers en kunstenaars debatteren over een radicaal andere toekomst van ons land.

Een traditie die wij graag voortzetten. De zes schitterende zalen die het pand rijk is, staan in het teken van zeven grote thema’s: Europa & Visionairs, Getallen & Geld, Klimaat & Energie, Kunst & Verbeelding, Media & Beeldvorming, Oorlog & Vrede en Privacy & Veiligheid. Binnen ieder thema zullen verschillende correspondenten, samen met prominente gastsprekers, een blik werpen op de toekomst.

Zo zal initiatiefnemer van de klimaatzaak waarmee de Nederlandse overheid via de rechter werd gedwongen meer te investeren in duurzaamheid, haar licht laten schijnen op de toekomst van het klimaat; zal Femke Halsema een kritische blik werpen op de toekomst van terreur- en conflictbestrijding en komt webkunstenaar tijdens een speciale editie van Artfest alles vertellen over de toekomst van digitale kunst.

Er is ook een expositie van de mooiste illustraties die speciaal voor De Correspondent zijn gemaakt; je kunt je laten rondleiden door de wondere wereld van Virtual Reality; er kan gespeeddatet worden met correspondenten en ondergetekende geeft een sneak previewvan de toekomst van dit platform.

En last but not least: ’s avonds is er een fantastisch feest, met hapjes en drankjes én muziek verzorgd door

Mocht je nu al zin hebben gekregen, wacht dan niet te lang met kaartjes bestellen. Een dagkaart kost 45 euro. Op de dag zelf zal een (zeer) beperkt aantal kaarten aan de deur verkrijgbaar zijn.

Kaarten kopen voor het Feest der Vooruitgang? De Correspondent & Felix in de Steigers presenteren: het Festival der Vooruitgang. Koop hier je kaartjes alvast! Hier vind je de kaartverkoop

Wat kun je allemaal verwachten?



Afgelopen zomer reisde Tomas Vanheste, correspondent Europa tussen macht en verbeelding, tijdens het project In Search of Europe over ons continent - op zoek naar zijn rijke geschiedenis en de visionairs van nu die inzetten op een betere toekomst. Hoe ziet Europa er over vijftig jaar uit? Als een grimmige technocratie zonder Griekenland, Spanje en Italië? Of als een grotere eenheid, met welvaart en veiligheid voor iedereen? Verschillende visionairs, waaronder de prominente Duitse politicoloog Ulrike Guérot, delen hun dromen en angsten voor ons continent.


De samenleving staat aan de vooravond van een ingrijpende overgang van fossiele naar duurzame energie. Hoe kunnen we deze omslag begrijpen en hoe kunnen wij daar persoonlijk aan bijdragen? Jelmer Mommers, correspondent Klimaat & Energie, presenteert op het Festival der Vooruitgang, samen met onder andere de schrijvers Hanna Bervoets en Thomas Heerma van Voss, inspirerende én apocalyptische toekomstscenario’s. Ook zal Marjan Minnesma, oprichter van de klimaatbeweging Urgenda en initiatiefnemer van de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat, haar visie geven op (de strijd tegen) klimaatverandering.


Hoewel kunst zelden breaking news is, kan zij ons wel helpen om vat te krijgen op de actualiteit. Of juist om die even te vergeten. Tijdens een speciale editie van Artfest gaan we op zoek naar de toekomst van digitale kunst - onder de bezielende leiding van correspondent Actuele Beeldende Kunst Marian Cousijn en uitgever (en kunstliefhebber) Ernst-Jan Pfauth.


Het zijn bekende constanten in de dagelijkse nieuwsstroom: oorlog en vrede. Van het eerste willen we minder, van het tweede willen we meer. Helaas vertelt de actualiteit doorgaans een ander verhaal. Wat doet dat met jou als wereldburger? Op het Festival der Vooruitgang geven correspondent Maite Vermeulen (Conflict & Ontwikkeling) en adjunct-hoofdredacteur Karel Smouter (Migratie, Religie & Mensenrechten) een spoedcursus voor de vermoeide (maar nog niet cynische) wereldburger: hoe kunnen we de conflicten beter begrijpen? En wat te doen tegen de machteloosheid die dergelijk nieuws zo vaak oproept?


In de toekomst leven we in een slimme omgeving waarin we continu zijn omringd door computers die beslissingen voor ons nemen. Kunnen we dan nog iets van onszelf verbergen? En moeten we zo’n door technologie beheerste toekomst wel willen? Op het Festival der Vooruitgang onderzoeken correspondenten Maurits Martijn (Surveillance & Technologie) en Dimitri Tokmetzis (Data) hoe gewaarborgd onze privacy in deze brave new world nog is. En met wie dat beter te doen dan met Rob Bertholee, baas van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.


De voortschrijdende ontwikkeling van nieuwe technologieën zorgt er ook voor dat de journalistiek kan blijven innoveren. Denk bijvoorbeeld aan: Virtual Reality-reportages, online documentaires en gamejournalistiek.

Op het Festival der Vooruitgang geven beeldredacteur Sterre Sprengers en correspondent Nina Polak een kijkje in de toekomst van de media die ons dagelijks omringen. Ik zal een presentatie geven over de toekomst van De Correspondent zelf: waar staat dit platform over tien, misschien wel twintig jaar? Hoe kunnen we de informatie die we over de wereld hebben verbeteren en hoe kunnen jullie, onze leden, daaraan bijdragen?


Economie is een beetje zoals de privacyvoorwaarden van een nieuwe app: je weet dat het belangrijk is om te lezen, maar voor een leek is er meestal niet doorheen te komen. Herkenbaar? Laat je dan vooral bijspijkeren in de Spoedcursus Economie met correspondent Jesse Frederik - of laat je meenemen in de wondere wereld van getallen en geld met econometriste Sanne Blauw. Echt waar: Jesse en Sanne maken zelfs de saaiste statistieken en complexe modellen leuk om naar te luisteren.


Zonder de rijke en kritische input van onze leden zouden we onze tweede verjaardag niet kunnen vieren. Dat geldt voor ons leven online, maar ook tijdens het festival gaan we graag met je in gesprek. Er is de gelegenheid om je favoriete correspondenten het hemd van het lijf te vragen, of om op te biechten wat je altijd al kwijt wilde maar niet durfde, en natuurlijk om samen te proosten tijdens het spectaculaire avondfeest.


Heb je al zin? Wacht niet langer, koop hier alvast je kaartje(s) en vier onze verjaardag met ons mee. Hier vind je de kaartverkoop Heb je nog vragen over het Festival der Vooruitgang? Wil je meer weten over het Festival? Neem dan een kijkje op onze speciale festivalpagina. Daar vind je een overzicht van de sprekers, handige route-informatie en een antwoord op de veelgestelde vragen. Hier vind je de festivalpagina