Op De Correspondent hebben journalisten een thema of expertise waarover ze grote verhalen, tussentijdse updates en notities schrijven. Dat doen ze in wat wij de ‘tuin’ zijn gaan noemen: de plek waar al hun stukken samen een diepgravend dossier vormen.

Zo houdt Sander Heijne bijvoorbeeld over bureaucratie en marktwerking in de zorg, geeft Johannes Visser een kijkje in de schoolklas over het onderwijs en vormt Maite Vermeulen een groeiend dossier over conflicten en ontwikkelingssamenwerking.

Door de correspondenten die je interessant vindt te volgen, kom je steeds iets meer te weten over een bepaald onderwerp. Een idee dat wij ontleend hebben aan wat journalist Joris Luyendijk je leercurve delen noemt: een journalist komt al onderzoekend van alles te weten en deelt zijn bevindingen gaandeweg met zijn volgers. Die volgers kunnen op hun beurt hun kennis en expertise toevoegen via de bijdragen. Zo maken journalist en publiek samen een leerproces door.

Nu beter te herkennen: de gastcorrespondenten

Maar natuurlijk kunnen correspondenten nooit alles zelf over een thema onderzoeken of te weten komen. Daarom nodigen zij met grote regelmaat gastcorrespondenten uit om een bijdrage te schrijven voor hun tuin. Bijdragen die een ander aspect van een thema belichten of die een nieuw (tegendraads) licht werpen op een eerder beschreven onderwerp.

Waardevolle toevoegingen aan de dossiers, alleen zorgden ze soms voor wat onduidelijkheid. Omdat ze verschenen in de tuin van de uitnodigende correspondent, was het niet altijd even helder wie de auteur was. Ook bestrijken de vaste correspondenten natuurlijk lang niet alle relevante thema’s - er is nog heel veel braakliggend journalistiek terrein.

In de gasttuin leer je de gastcorrespondent en zijn of haar expertise kennen

Om die onduidelijkheid weg te nemen en bovendien onze vleugels over meer onderwerpen uit te kunnen spreiden, introduceren we vandaag een nieuwe functie. Voortaan verschijnen alle gastcorrespondenten onder hun eigen naam op het platform en kun je al hun bijdragen terugvinden in hun gasttuin, waar ook staat vermeld wie de auteur is en vanuit welke expertise hij of zij over een bepaald thema schrijft.

Je kunt alle gastcorrespondenten (inmiddels zijn dat er meer dan 175) gemakkelijk terugvinden in

Iedere bijdrage wordt ingeleid door de uitnodigende correspondent, met een korte toelichting waarom hij of zij dat gedaan heeft en wie de betreffende auteur is.

Sommige gastcorrespondenten schrijven slechts zeer incidenteel, maar anderen schrijven met grote regelmaat voor ons. Dus als een thema je interesseert, kun je de desbetreffende auteur ook volgen. Je krijgt dan al zijn of haar updates en notities in je Volgend-feed in het hoofdmenu.

Wil je bijvoorbeeld geen aflevering missen van de serie over het feminisme in de Arabische wereld, volg dan Ben je geïnteresseerd in opmerkelijke ontwikkelingen in China? Volg dan Of gaat internetvrijheid je aan het hart? Volg dan zeker

En met hen nog vele anderen. Veel (meer) leesplezier gewenst!